Sagrantino – původní odrůda z okolí města Montefalco, První zmínky jsou ze XVI. století, kdy se pěstování vína věnovali především františkánští mniši v Assisi a víno používali i k náboženským rituálům. Z toho je i odvozené jméno odrůdy – Sagrantino.
Chiusa di Pannone je nejlepší vinice vinařství s jižní expozicí o rozloze 2,7 ha. Na vinifikaci se používají jen ty nejlepší hrozny z této vinice. Ruční sběr se provádí ve druhém nebo třetím říjnovém týdnu. Mošt kvasí na šlupkách 3 – 4 týdny za kontrolované teploty maximálně 28°C. Víno leží 6 měsíců v malých 500 l dubových sudech, poté 24 měsíců v 25 hl sudech a nakonec v láhvi nejméně ještě 2 roky.. Víno není filtrováno ani stabilizováno.
Intenzivní rubínová barva, hluboká bohatá vůně, velmi komplexní, s ovocnými tóny a aroma bylinek. Patrné jsou tóny citrusových plodů, třešně, lesních plodů, máty a oregana. Chuť je velmi strukturovaná sf mohutným tříslem a dlouhou dochutí.
Skvěle doprovází grilované a pečené tmavé maso, zvěřinu a vyzrálé sýry.
Plnou zralost dosahuje až po 10 – 15 letech.
Sagrantino – původní odrůda z okolí města Montefalco, První zmínky jsou ze XVI. století, kdy se pěstování vína věnovali především františkánští mniši v Assisi a víno používali i k náboženským rituálům. Z toho je i odvozené jméno odrůdy – Sagrantino.
Chiusa di Pannone je nejlepší vinice vinařství s jižní expozicí o rozloze 2,7 ha. Na vinifikaci se používají jen ty nejlepší hrozny z této vinice. Ruční sběr se provádí ve druhém nebo třetím říjnovém týdnu. Mošt kvasí na šlupkách 3 – 4 týdny za kontrolované teploty maximálně 28°C. Víno leží 6 měsíců v malých 500 l dubových sudech, poté 24 měsíců v 25 hl sudech a nakonec v láhvi nejméně ještě 2 roky.. Víno není filtrováno ani stabilizováno.
Intenzivní rubínová barva, hluboká bohatá vůně, velmi komplexní, s ovocnými tóny a aroma bylinek. Patrné jsou tóny citrusových plodů, třešně, lesních plodů, máty a oregana. Chuť je velmi strukturovaná sf mohutným tříslem a dlouhou dochutí.
Skvěle doprovází grilované a pečené tmavé maso, zvěřinu a vyzrálé sýry.
Plnou zralost dosahuje až po 10 – 15 letech.
Historie tohoto vinařství zasahuje až do 13. století, kdy byla usedlost v majetku biskupství Spoleto až do 19. století. V roce 1881 ji koupil právník Francesco Antonelli a začala se nová éra výborných vín a skvělých olejů pod jménem Antonelli San Marco. V letech 1899 byly vinice osázeny novými vinnými keři / 5000 hlav na hektar/.
Lokalita San Marco je považována za jednu z nejlepších a nejideálnější lokalit pro pěstování vinné révy a oliv.
Vinařství a hospodářská usedlost Antonelli se rozprostírá na celých 170 hektarech a nachází se v samotném srdci DOCG apelace Montefolonico.
Po celá léta se Antonelli San Marco vášnivě věnuje jeho zemědělské usedlosti a usiluje, s pedantským důrazem, o kvalitu svých výrobků.
Až od roku 1979 se oficiálně začala vína lahvovat a prodávat.
Od roku 1986 vede vinařství Filippo Antonelli, který byl rovněž v letech 1996-2006 prezidentem „ Consorzio Tutela Vini Montefalco“
Vinice jsou osázeny na kopcovitých svazích s průměrnou nadmořskou výškou 350 m .n. m.
Půdní terén je jílovitý a bohatý na vápenec, pocházející z různých geologických období, to dodává vínu rozmanité a intenzivní tóny. Vinice jsou obklopeny lesy, kopci, je zde ideální mikroklima pro vinnou révu a olivové háje.
Vína jsou pěstována výhradně ekologicky, aby bylo možné nabídnou produkt, jehož potencionál, vlastnosti a kvalita mohou být kontrolovány a hodnoceny v každé fázi výroby.
Sagrantino a Sangiovese jsou hlavními červenými odrůdami, ale také Montepulciano, Merlot a Cabernet Sauvignon.
Grechetto a Trebbiano Spoletino jsou bílé odrůdy, které v současné době byly vysázeny na pozemku.
Průměrný věk vinic je přibližně 15 let. Nejstarší keře Sagrantina mají kolem 30 let.
Vinařství Antonelli každoročně velmi silně boduje v nejlepších italských průvodcích.
Jen pro zajímavost, James Suckling ohodnotil Montefalco Sagrantino DOCG velmi slušnými 95 body.