Sicílie /Sicilia/

Sicílie je největším ostrovem ve Středozemním moři. Zároveň patří mezi čtyři největší vinařské regiony Itálie. Od pevniny ji odděluje Messinská úžina.

Má tvar trojúhelníku a je omývána třemi moři (ze severní strany Tyrhénským, z východní Jónským a z jihu Středozemním). Její povrch tvoří ze tří čtvrtin hory a pahorky. 

Sicílie má velmi příznivé podmínky pro pěstování révy vinné. Léta jsou horká s velmi nízkými srážkami a vinice se nacházejí v relativně vysokých nadmořských výškách (700 m není nic neobvyklého) s vysokými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí (až 15 ºC).

Vína ze Sicílie mají většinou vysoký obsah alkoholu, působí zvláštním a silným dojmem, k čemuž přispívá sopečné podloží a velmi teplé podnebí. 

Na celkové produkci Itálie se podílí 13,0%.

Pododdělení v oddělení Sicílie:


Hodnocení
Filtrovat dle
  • Vína
  • Vinařství

1 | 2 | 3Další »

Sicílie Catarratto  D.O.C.
Catarratto D.O.C.

Rozhodně jedno z nejznámějších bílých vín Sicílie. Pochází z okolí stejnojmenného městečka, které se nachází v severozápadní části ostrova.

Víno se vyrábí z odrůdy Cattarato bianco (100%).

Má světležlutou barvu s nádechem zelené a poměrně neutrální vůni. Chuť je ale svěží, hodně ovocná, avšak jemná. Hodí se k darům moře, rybím předkrmům, mušlím, salátům, grilovanému lilku.

Tradiční bílé sicilské víno z D.O.C. oblasti Alcamo. Velmi příjemné a nevtíravé. Výborná realce kvalita vs. cena.

Cena: 281 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Insolia, Sicilia Bianco I.G.T.
Insolia, Sicilia Bianco I.G.T.

Stará sicilská odrůda Insolia pěstovaná na nových (asi 10letých) vinicích v západní části ostrova na pahorcích u Trapani, ve vyšší nadmořské výšce. Kvašení při kontrolované, relativně nízké teplotě, v nerezových tancích. Po vykvašení zůstává víno zrát na kalech alespoň 4 měsíce. Svěží, suché, jednoznačné hezké bílé víno se žlutozelenkavou barvou. Vůně bylinek, s náznaky broskve. Středně tělnaté, velmi příjemná chuť, svěží citronová kyselinka s podtóny jablka. Dlouhý živý závěr.

Ideální ke všem rybím pokrmům, salátům, zeleninovým jídlům.

  • Duemilavini: * * *
  • Gambero Rosso: *
  • L´Espresso: * *
Cena: 295 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Alta Mora, Etna Bianco D.O.C.
Alta Mora, Etna Bianco D.O.C.

Kupáž typických odrůd z oblasti Etny Carricante, Catarratto, Minnella Bianca

 

  • Gambero Rosso: *
  • Duemilavini: * * *
  • L´Espresso: * *
Cena: 535 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Angimbé,  Sicilia Bianco I.G.T.
Angimbé, Sicilia Bianco I.G.T.

Bratří Diego a Alberto Cusumanové s velkým citem kombinují tradici a inovaci. Výsledkem jsou vína, která se řadí mezi to nejlepší, co se na Sicílii vyrábí a se kterými v posledních letech dobývají svět.

V Angimbé se původní odrůda Inzolia (70%) sceluje s Chardonnay (30%).

Intenzivní vůně, chuť lahodná, s náznakem medu a žlutého melounu, s příjemně nahořklými mandlovými podtóny.

Hodí se k rybím pokrmům a tradiční středomořské kuchyni. Rovněž vhodné k uzrálým sýrům.

V Almanachu Berebene 2005 vyhrálo toto víno národního Oscara jako víno s nejlepším poměrem mezi kvalitou a cenou.

  • Gambero Rosso: *
Cena: 349 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Cubia, Sicilia bianco I.G.T.
Cubia, Sicilia bianco I.G.T.

Velice zdařilé bílé víno z vinařství Cusumano. Jednoodrůdové složení z prastaré sicilské odrůdy Insolia. Vinice se nacházejí v oblasti Ficuzza u Palerma, na jižních svazích v nadm. výšce 700m. Macerace probíhá v nerezových tancích s kontrolovanou nízkou teplotou. Kvašení a zrání probíhá 20 hl dubových sudech po dobu 6 měsíců. Následně víno zraje ještě v lahvích.

U tohoto provedení Insolie nás uchvátí typický jižanský buket, plný, mnohoznačný, avšak hezky svěží. Chuť po broskvích a bylinkách, též tóny hrušky a grapefruitu nás provázejí v chuti spolu s hezkou živou kyselinkou.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 523 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Jale, Sicilia Bianco I.G.T.
Jale, Sicilia Bianco I.G.T.

Další skvostné víno v podání vinařství Cusumano. Jednoodrůdové víno Chardonnay. Vinice se nachází na náhorní plošině Ficuzza, má jižní expozici. Vinice jsou položeny v 700 metrech nad mořem. Půda je kamenito jílovitá.

Zcela ruční sběr začíná v první polvině srpna. Zrání po dobu 6 měsíců v 225 l barikových sudech.

Krásně plné a harmonické víno s chutí a vůní po exotickém ovoci, s tóny vanilky.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: 622 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Ramusa, Sicilia I.G.T.
Ramusa, Sicilia I.G.T.

Svěží , aromatické , velmi příjemné rosé pro versatilní použití.

100% Nerello Mascalese

Vinice s touto odrůdou se nacházejí ve východní části střední Sicílie.

24 hodin probíhá macerace se šlupkami za nízké teploty. Dále probíhá vinifikace jako u jiných bílých vín.

Světlounce červená zářivá barva. Svěží ovocná chuť, s překrásným aroma melounu a granátového jablíčka.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 435 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Nero d’Avola, Sicilia rosso I.G.T.
Nero d’Avola, Sicilia rosso I.G.T.

Další příklad skvělé dovednosti bratří Cusumanů - tradiční jihovýchodní sicilská odrůda Nero d’Avola ve své čisté podobě (100%). Sytá rubínově červená barva. Charakteritická ovocná vůně, plná chuť s náznakem koření.

Hodí se k masitým předkrmům, k těstovinám s červenou omáčkou, k jehněčímu masu a k většině sýrů.

V Almanachu Berebene 2005 vydavatelství Gambero Rosso obdrželo národního Oscara, který se uděluje za víno s nejlepším poměrem mezi kvalitou a cenou.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 335 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Syrah, Sicilia rosso I.G.T.
Syrah, Sicilia rosso I.G.T.

Základní jednoodrůdový Syrah z vinařství Cusumano, ale v naprosto dokonalém provedení. Vinice se nacházejí v oblasti t Alcamo ve výšce 250 metrů nad mořem.

Tato nádherná oblast s vinicemi je vysatvena slunci od ústvitu do soumraku. Tyto vinice produkují vysoce strukturované víno.

Kompaktní jílovitá půda. Sběr vinné révy je ruční a probíhá v posledních 10 dnech měsíce srpna. Fermentace je při teplotě 26°- 28°C. Poté víno zraje v ocelových tancích po dobu 5 měsíců.

Universální červené víno, velmi příjemné, vhodné k běžné konzumaci k jídlu.

  • Gambero Rosso: *
  • Duemilavini: * * *
Cena: 335 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Benuara, Sicilia rosso I.G.T.
Benuara, Sicilia rosso I.G.T.

Velmi zdařilé červené víno z vinařství Cusumano. Kromě tradiční sicilské odrůdy Nero d’Avola (70%), dotváří charakter vína mezinárodní odrůda Syrah (30%).

Sytá rubínově červená barva. Charakteritická ovocná vůně, plná chuť s náznakem koření. Hodí se k masitým předkrmům, k těstovinám s červenou omáčkou, k jehněčímu masu a k většině sýrů.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: 429 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Pinot Nero, Sicilia Rosso I.G.T.
Pinot Nero, Sicilia Rosso I.G.T.

100% Pinot Nero, pěstovaný v oblasti Ficuzza, Piana degli Albanesi. Expozice vinic je na severovýchod, v nadmořské výšce 700 metrů. Půda je jílovitá. Sklizeň je zcela ruční v první polovině září. Macerace je po dobu 2 dnů při teplotě 12 stupnů. Pak 12 dní probíhá fermentace. Jablečno mléčné kvašení a zrání probíhá v francouzkých barikových sudech po dobu 8 měsíců. Světlejší rubínová barva. Svěží a čistá vůně sladkého ovoce, chuť je harmonická, hladká, elegantní, s mírně kořeněnými tóny. V dochuti jemné a elegantní.

Skvělý Pinot, překvapivě jemný a komplexní. Hodí se k předkrmům a lehčím hlavním chodům.

  • Duemilavini: * * * *
Cena: 759 Kč vč. DPH
Detail ks

Sicílie Noa, Sicilia rosso I.G.T.
Noa, Sicilia rosso I.G.T.

Špičkové červené víno z vinařství Cusumano.

Kromě tradiční odrůdy Nero d’Avola (40%) tvoří víno mezinárodní odrůdy Merlot (30%) a Cabernet (30%). Zvláštností je, že každá odrůda se pěstuje v jiné části Sicílie, vybírají se tak pro jednotlivé odrůdy nejvhodnější podmínky. Po prvotním kvašení v nerezových tancích dochází k malolaktické fermentaci v bariku, kde poté víno zraje ještě po dobu 12 měsíců.

Zářivá rubínová barva, jemná vůně uzrálého ovoce s náznakem koření a kakaa. Chuť je svěží, velmi příjemná, zakulacená, s měkoučkými tříslovinami.

Hodí se k většině masitých pokrmů, též k uzrálým sýrům.

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * *
Cena: 1 045 Kč vč. DPH
Detail ks

1 | 2 | 3Další »

  • Tenuta delle Terre Nere

    Tenuta delle Terre Nere

    Známý italských obchodník s vínem Marco de Grazia  zakoupil v roce 2002 na severním svahu Etny vinařství s 22 ha excelentních vinic. Některé vinice jsou ve výšce téměř 1.000 m n.m. Mimořádné podmínky lávového podloží, mikroklima, nadmořské výšky dávají tomuto „ terroir“ zcela specifický rozměr, stejně tak i vínům , která jsou srovnatelná s víny Brugundska nebo Barola. 

    Během velmi krátké doby se o vínech z vinařství Terre Nere začalo mluvit jako o nejlepších sicilských vínech.

    www.tenutaterrenere.comVína z tohoto vinařství

  • Cusumano

    Bratři Alberto a Diego Cusumanové se snaží ve svém vinařství snoubit nejlepší přednosti tradiční výroby vína spolu s použitím nejmodernějších technologických postupů. Výsledkem jsou pak neopakovatelná vína, která získávají oceňování na nejrůznějších světových výstavách a soutěžích. Na 399 hektarech vinic pěstují především odrůdy Nero d´Avola,  Insolie a Nerello Mascalese. Rovněž zde vysadili odrůdy francouzského původu Merlot, Pinot Nero, Syrah a Chardonnay s kterými dobývají světové trhy.

    www.cusumano.itVína z tohoto vinařství

  • Marco De Bartoli

    www.marcodebartoli.com/Vína z tohoto vinařství