Basilicata

Italský region Basilicata se nachází v jižní Itálii mezi Kampánií a Puglií. Převážná část regionu je hornatá nebo přinejmenším kopcovitá. Avšak i v Basilicatě se můžete vykoupat v moři. Na jihu jí omývá Jónské a Tyrhénské moře. 

Historie této oblasti je velmi bohatá a sahá až do 5. století před Kristem, kdy se tato oblast nazývala Lucania. V roce 1947 byl tento region přejmenován na Basilicata. Krajina je velmi hornatá. 

Réva se v této oblasti pěstovala od dávných dob. Historické zdroje uvádějí, že sluneční oblast nižších Lukánských Apenin, byla jednou z prvních míst v Itálii, kde se pěstovala vinná réva. 

Nejlepší vína pocházejí z jižních svahů vyhaslé sopky Vulture a rovněž z DOC oblasti "Alta Val d'Agri".

Vinice pokrývají 16.300 ha, z toho registrovaných DOC vinic je pouze je celkem 1,5 tisíce ha. 

Na celkové produkci Itálie se podílí necelým 1%

Pododdělení v oddělení Basilicata:


Basilicata Teodosio, Aglianico del Vulture D.O.C.
Teodosio, Aglianico del Vulture D.O.C.

Druhé víno tohoto malého, ale vynikajícího vínařství je Teodosio.

Je to jednoodrůdové víno z 100% odrůdy  Aglianico. Vinice se nachází v severní části Basilicaty kolem městečka Barile, v podhůří Monte Vulture, v nadmořské výšce 450 m, na vulkanickém podloží.  Sklizeň začíná v první polovině měsíce října, sběr je ruční.

Vinifikace je 10-20 dní  při teplotě 25°C. Zrání vína  probíhá po dobu 10 - 12 měsíců v francouzkých barikových sudech, poté ještě 8 - 10 měsíců v láhvi. 

Barva je hluboká rubínová s purporovími odlesky. Komplexní ovocná vůňe,  především s tóny švestek a přezrálých třešní.

Plné tělnaté vína s dlouhotrvajícím koncem.

Hodí se především k tmavým masům a uzrálým sýrům. Doporučená teplota pro podávání  je 18° - 20° C.

  • Veronelli: 95
  • Gambero Rosso: * * *
Cena: 605 Kč vč. DPH
Detail ks