Když Ercole Velenosi se svými enology a spolupracovníky analyzoval půdu svých vinic, zjistil že jsou splněny všechny podmínky proto, aby se na nich pěstovala réva (zejména Pinot Noir) na výrobu velkých šumivých vín. To byl začátek historie výroby skvělého šumivého vína, vyráběného klasickou šampaňskou metodou.
Odrůdy: Pinot Nero a Chardonnay.
Suché šumivé víno dosahující kvalit velkých vín z Champagne. Svěží a elegantní ve vůni, bohatá, plná sametová chuť nerušená přemírou perlivosti.
Oceníte ho jako aperitiv, skvěle doprovází předkrmy z mořských plodů, nebo všeobecně předkrmy. Avšak jako všechna šumivá vína vyrobená klasickou šampaňskou metodou, velmi dobře se hodí jako doprovod k celému slavnostnímu jídlu.
Ideální teplota při podávání je 7°- 9° C.
Vyráběno v limitovaném počtu lahví..
Vinařství Velenosi vzniklo díky zaujetí a nadšení dvou mladých lidí, manželů Angela a Ercole Velenosi v roce 1984. I když ve vinařském sektoru pracují jen pár desetiletí, dnes je toto vinařství je jedno z nejlepších v regionu Marky, se sídlem ve městě Ascoli Piceno, kousek od východního pobřeží Jaderského moře.
Nadšení a láska k vínu, k tvrdé práci na vinici i ve sklepě, přetrvává dodnes a přináší své výsledky.tato práce je samozřejmě podpořena nejmodernější technologií pro výrobu vína a spolupráci s vynikajícím a renomovaným enologem Dr. Attilio Pagli.
Vinařská produkce zahrnuje tradiční odrůdy regionu, tj. bílé Trebbiano, Pecorino, Passerina, Verdicchio a modré Montepulciano, Sangiovese, Lacrima di Moro a v menší míře další mezinárodní odrůdy. I základní vína jsou vynikající kvality aa ta nejlepší dosahují nejvýznamnějších ocenění a hodnocení nejen mezi italskými víny, ale v celosvětovém měřítku.