Barbera je nejrozšířenější piemontská červená odrůda. Dříve se většinou pěstovala ve velkém pro levnější stolní vína. V podání Domenica Clerica však i tato „obyčejná odrůda“ se stává plným krásným vínem. Pěstuje se na vinicích v Monforte d’Alba s velmi redukovanými výnosy. Tím se dosahuje vína mimořádně extraktivního.
Hluboká rubínová barva s věkem přechází do granátové. Vůně ovocná, typicky vinná, dost intenzivní ale zároveň příjemná a jemná. Chuť suchá, plná až robustní s dostatkem tříslovin, mimořádně perzistentní.
Hodí se k téměř všem druhům červeného a tmavého masa v různé úpravě. Možno podávat též k vyzrálým a pikantním sýrům.
Domenico Clerico patří bezesporu k nejnadanějším piemontským vinařům, navíc s vinicemi grand cru DOCG oblasti Barolo, v okolí městečka Monforte d’Alba. Jsou to vinice ve 4 slavných cru: Bussia, Ginestra, Pajana a Mosconi. Rozloha vinic je malá a tak i celková roční produkce je méně než 100.000 lahví. Tyto okolnosti jsou základem výtečných vín, která z tohoto vinařství každoročně vycházejí, ať už je rok dobrý, avšak i v méně příznivých ročnících si udržují nejvyšší standard. Barola z vinařství Domenica Clerica jsou mimořádná i ve srovnání s jinými velkými Baroly této oblasti.