Po velkém úspěchu klasického bílého sektu v r. 2003 začali Velenosi vyrábět klasickou šampaňskou metodou i sekt růžový.
Odrůdy: Pinot Nero, Chardonnay
Červené hrozny Pinot Nero se vinifikují na bílý způsob s velmi krátkým působením moštu na šlupkách za nízké teploty (10°C).
Elegantní starorůžová barva s purpurovým nádechem a odlesky staré mědi. Intenzivní, hluboká vůně, nejdříve s patrným kvasinkovým tónem, ale hned poté vystupují do popředí třešňové a květinové tóny, s náznakem koření. Chuť je rovněž velmi bohatá, strukturovaná, dlouhotrvající, harmonická, avšak hezky svěží s květinovým i a ovocnými podtóny, nepatrná tabáková dochuť . Velmi pěkná rovnováha mezi ovocnou chutí a příjemným nádechem dřeva.
Krásně se snoubí se všemi důležitými masovými jídly, zejména se hodí k pečenému masu bílému i červenému, ke kachně, huse, peřnaté zvěřině, vhodně doprovází i ostatní druhy zvěřiny.
Skvělý aperiti, vhodný též na závěr jídla k lehkým dezertům.
Vinařství Velenosi vzniklo díky zaujetí a nadšení dvou mladých lidí, manželů Angela a Ercole Velenosi v roce 1984. I když ve vinařském sektoru pracují jen pár desetiletí, dnes je toto vinařství je jedno z nejlepších v regionu Marky, se sídlem ve městě Ascoli Piceno, kousek od východního pobřeží Jaderského moře.
Nadšení a láska k vínu, k tvrdé práci na vinici i ve sklepě, přetrvává dodnes a přináší své výsledky.tato práce je samozřejmě podpořena nejmodernější technologií pro výrobu vína a spolupráci s vynikajícím a renomovaným enologem Dr. Attilio Pagli.
Vinařská produkce zahrnuje tradiční odrůdy regionu, tj. bílé Trebbiano, Pecorino, Passerina, Verdicchio a modré Montepulciano, Sangiovese, Lacrima di Moro a v menší míře další mezinárodní odrůdy. I základní vína jsou vynikající kvality aa ta nejlepší dosahují nejvýznamnějších ocenění a hodnocení nejen mezi italskými víny, ale v celosvětovém měřítku.