Vinice Pianrosso (9 ha) je chloubou vinařství Ciacci Piccolomini d’Aragona. Nachází se na jižních svazích nad řekou Orcia, v nadm. výšce 240 - 360 m. Má zvlášť příznivé mikroklima. Riserva se dělá jen v příznivých ročnících a pro výrobu se používají jen vybrané hrozny. Fermentace probíhá tradičním způsobem 28 dní. Víno poté zraje nejméně 3 roky v sudech 54-72 hl, ze slovinského dubu a pak ještě v barikových sudech Allier. Po nalahvování víno leží dalších 6 měsíců, za účelem zjemnění těla a dotvoření charakteru..
Jiskrná tmavě rubínová barva, charakteristická, intenzivní vůně červeného ovoce, kakaa a sladkého tabáku. Chuť plná a intenzivní, s vyváženými tříslovinami, optimální kyselost a dlouhá dochuť. Víno je velmi elegantní a harmonické.
Vhodné k dlouhodobému uložení.
Podává se při významných příležitostech k důležitým pokrmům - pečenému masu, zvěřině a uzrálým sýrům.
Ideální teplota je 18°C.
Doporučuje se otevřít několik hodin před podáváním.
Vinice Pianrosso (9 ha) je chloubou vinařství Ciacci Piccolomini d’Aragona. Nachází se na jižních svazích nad řekou Orcia, v nadm. výšce 240 - 360 m. Má zvlášť příznivé mikroklima. Riserva se dělá jen v příznivých ročnících a pro výrobu se používají jen vybrané hrozny. Fermentace probíhá tradičním způsobem 28 dní. Víno poté zraje nejméně 3 roky v sudech 54-72 hl, ze slovinského dubu a pak ještě v barikových sudech Allier. Po nalahvování víno leží dalších 6 měsíců, za účelem zjemnění těla a dotvoření charakteru..
Jiskrná tmavě rubínová barva, charakteristická, intenzivní vůně červeného ovoce, kakaa a sladkého tabáku. Chuť plná a intenzivní, s vyváženými tříslovinami, optimální kyselost a dlouhá dochuť. Víno je velmi elegantní a harmonické.
Vhodné k dlouhodobému uložení.
Podává se při významných příležitostech k důležitým pokrmům - pečenému masu, zvěřině a uzrálým sýrům.
Ideální teplota je 18°C.
Doporučuje se otevřít několik hodin před podáváním.
Jméno rodu Piccolomini, které nese toto skvělé vinařství, je význačné v italských dějinách a svým způsobem se zapsalo i do české historie.
Dnes statky rodu Piccolomini v oblasti Montalcina zahrnují cca 200 ha, z čehož je 35 ha vinic. Nynější vlastník Paolo Bianchini pokračuje v nejlepších tradicích rodu, zejména co se týče vinic a vinařství a daří se mu vyrábět špičkové Brunello, v současnosti ve světě jedno z nejžádanějších vín.