Speciální víno vyrobené k 1200 letému výročí usedlosti Capezzana. Capezzana 804 je vyrobena z 100% odrůdy Syrah.
Oblast Carmignano nabízí obzvláště příznivé podmínky pro pěstování této odrůdy. Expozice vinice je na sever v nadmořské výšce 150 metrů nad mořem.
Půdní složení je vápencovojílovité s podílem břidlice. Sklizeň v r. 2004 byla v polovině měsíce září. Ruční sběr pouze těch nejlepších hroznů, podtrhuje toto unikátní víno.
Víno zrálo po dobu 14 měsíců v francouzských sudech barique, pak ještě 18 měsíců v láhvi. Barva je krásně tmavě fialově červená. Převládající chut´po sladkém ovoci, tabáku a koření je doplněna špetkou muškátového oříšku. Na patře nás potěší jeho plnost, tříslovinky dobře vyvážené s alkoholem a dlouhým závěrem po švestkovém kompotu a přezrálém červeném ovoci.
Víno, které se podává hlavně k úpravám z tmavého masa a k sezóním sýrům.
Optimální teplota pro servírování je 18 – 19 ° C.
Unikátní sběratelská záležitost, celková produkce byla pouhých 860 + 120 Magnum láhví a nebyla veřejně v prodeji.
Vinařství Capezzana a jeho vína mají velmi dlouhou tradici a působivou historii nejméně 1200 let starou. Ve státním archivu ve Florencii se nachází dokument – je to smlouva z r. 804 o nájmu usedlosti, spolu s vinicemi a olivovými háji. Víno se však zde pěstovalo už v předřímské době, cca před 3000 lety.
Usedlost Capezzana, bývalé medicejské panství, je od začátku minulého století v majetku staré šlechtické rodiny Contini Bonacossi. Její vinice jsou součástí jedné z nejmenších DOCG oblastí – Carmignano. Je zásluhou především právě hraběte Ugo Contini Bonacossi, že se v roce 1975 vrátil vínům této oblasti historický název Carmignano, do té doby to byla jenom podoblast Chianti Montalbano.
Hrabě Ugo se svými dětmi vede vinařství s tou nejlepší filosofií: „věrnost tradici, avšak tradici, která není kamenná, ale v přirozeném pohybu“ … „nesmí se ztratit charakter vína a oblasti, kde se víno vyrábí“ … „tradice je též výsledek četných zlepšení a inovací, které se průběhem času prověřují novými generacemi vinařů. Jsem přesvědčen, že je naší povinností hledat stále lepší způsoby výroby vína, tak jak se to vždy dělávalo a jak nám to dnešní technika a technologie umožňuje“…