Velenosi

Vinařství Velenosi vzniklo díky zaujetí a nadšení dvou mladých lidí, manželů Angela a Ercole Velenosi v roce 1984. I když ve vinařském sektoru pracují jen pár desetiletí, dnes je  toto vinařství je jedno z nejlepších v regionu Marky, se sídlem ve městě Ascoli Piceno, kousek od východního pobřeží Jaderského moře.

Nadšení a láska k vínu, k tvrdé práci na vinici i ve sklepě, přetrvává dodnes a přináší své výsledky.tato práce je samozřejmě podpořena nejmodernější technologií pro výrobu vína a spolupráci s vynikajícím a renomovaným enologem Dr. Attilio Pagli.

Vinařská produkce zahrnuje tradiční odrůdy regionu, tj. bílé Trebbiano, Pecorino, Passerina, Verdicchio a modré Montepulciano, Sangiovese, Lacrima di Moro a v menší míře další mezinárodní odrůdy. I základní vína jsou vynikající kvality aa ta nejlepší dosahují nejvýznamnějších ocenění a hodnocení nejen mezi italskými víny, ale v celosvětovém měřítku.

WWW stránky výrobce: http://www.velenosivini.com

 Verdicchio dei Castelli di Jesi „Classico“ D.O.C.
Verdicchio dei Castelli di Jesi „Classico“ D.O.C.

Velenosi zakoupili jednu z nejlepších vinic v srdci klasické DOC oblasti Castelli di Jesi. Po zkušebním roce 2004 bylo víno uvedeno do prodeje a hned s obrovským úspěchem.

Odrůdy: 85% Verdicchio, 15% další bílé odrůdy povolené pro apelaci.

Po ruční sklizni brzy ráno nebo pozdě večer se ne zcela dozrálé hrozny velmi šetrně lisují na pneumatických lisech. Mošt se ochladí a staticky dekantuje než začné probíhat kvašení v ocelových tancích za řízené teploty. Výsledkem je bílé víno mimořádné kvality, svěží, avšak plné, harmonické, zakulacené. Barva slámově žlutá s jiskrnými zelenavými odlesky.Vůně je jemná, avšak stálá a neopomenutelná, příjemně svěží, s podtóny zeleného jablka, medu, koření. Chuť je vyvážená, příjemně harmonická, plná a lahodná, s charakteristickou příjemnou lehounce nahořklou dochutí.

Univerzální bílé víno vhodné k předkrmům, všem rybím a zeleninovým jídlům a bílému masu.

Doporučená teplota pro konzumaci je 10°- 11° C.

Velmi příjemné, svěží víno, s velmi dobrým poměrem kvality a ceny.

  • Gambero Rosso: *
Cena: 297 Kč vč. DPH
Detail ks

 Pecorino Offida DOCG, Villa Angela
Pecorino Offida DOCG, Villa Angela

Je to určitě jedna z nejznámějších bílých autochtonních odrůd z oblasti Marche.

Hrozny jsou  výhradně z vinic Ascoli Piceno a Offida, ruční sběr s pečlivým výběrem pouze těch nejlepších hroznů je v polovině září, brzy a ráno a plozdě večer.

První ročník Pecorina Offida byl lahvován v roce 2011. Vinice se nacházejí v 200 až 300 metrů nad mořem. Půdní je jílovito- písčitá.

Vytříděné hrozny se šetrně lisují na pneumatických lisech, poté se mošt ihned ochladí, a před kvašením za řízené teploty se staticky dekantuje. Celý fermentační a zrací proces se provádí v ocelových tancích až do února následujícího roku.

Svítivě žlutá barva se zelenavými odlesky. Ve vůni jemné květinové tóny, citrusové aroma a široké spektrum dalších ovocných tónů, zejména broskve. Komplexní a působivý čichový dojem. Svěží a lahodná chuť potvrzuje dojem z vůně. Osvěžující, nekomplikovaná chuť s jemnými ovocnými tóny.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 370 Kč vč. DPH
Detail ks

 Lacrima di Morro d‘Alba, D.O.C.
Lacrima di Morro d‘Alba, D.O.C.

Velmi zajímavá, autochtonní, téměř zapomenutá odrůda z Marky, Lacrima di Morro d’Alba. První písemná zmínka o této odrůdě je z r. 1197, Kdy Fridrich Barbarossa při obléhání Ancony se usadil v pevnosti Morro d’Alba a velmi si cenil místní víno.

100% odrůda Lacrima di Morro se pěstuje na nedávno koupené vinici v katastru obce Marcelli (Ancona). Vinifikace i zrání se provádí v nerezových tancích. Tmavá rubínová barva s fialovými odlesky. Velmi zajímavá, výrazně bohatá vůně s ovocnými (jahoda, višně) a květinovými (fialka, růže) tóny. Chuť na patře měkká, s příjemným tříslem a lehounkými tóny mandlí. Perfektně cítíme vše, co nám napověděla vůně.

Velmi dobře se hodí k místním uzenářským produktům, těstovinám s ragú a bílému masu.V Anconě a okolí se též s oblibou používám k místním rybím produktům.

Cena: 330 Kč vč. DPH
Detail ks

 Il Brecciarolo, Rosso Piceno Superiore, D.O.C.
Il Brecciarolo, Rosso Piceno Superiore, D.O.C.

Červené víno z Marky, okolí města Ascoli Piceno se stává ve světě stále populárnější pro svoji nadprůměrnou kvalitu při relativně výhodné ceně. Je to směs červených odrůd Montepulciano a Sangiovese. Rosso Piceno Superiore se vyrábí z hroznů nejlépe položených vinic v klasické, velmi malé oblasti nad městem Ascoli Piceno. Skvěle vyjadřuje potenciál tohoto druhu vína a celého teritoria.

Rubínová barva s  fialovými odlesky. Vůně příjemná, charakteristicky ovocně vínová, komplexní. Chuť vstřícná, sametová, bohatá na jemné třísloviny, velmi vyvážená, dlouhotrvající. Znamenitě se hodí ke všem červeným masům, ale též k předkrmům určité robustnosti (zapékané předkrmy, předkrmy s lanýžem nebo houbami), těstovinám s červenou omáčkou, zvěřině a především k sýrům.

Ideální teplota při podávání je 18°- 20° C.

  • Veronelli: 89
  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: od 319 Kč vč. DPH
Detail ks

 Roggio del Filare, Rosso Piceno Superiore, D.O.C.,Magnum
Roggio del Filare, Rosso Piceno Superiore, D.O.C.,Magnum

Každé vinařství má svoji nejlepší vinici a snaží se dělat na ní špičkové, ve všech směrech mimořádné víno. Ne vždy tato snaha dochází kýženého výsledku a úspěchu. Ercole Velenosi se svými enology a spolupracovníky dokázal s tímto vínem se dostat do absolutní italské špičky a mezi světovou extratřídu.

Je to výběr z hroznů odrůdy Montepulciano a Sangiovese, jak ukládájí apelační předpisy pro Rosso Piceno Superiore. Víno zraje v bariku z francouzského dubu.

Krásná svítivá, avšak hluboká rubínová barva. Vůně komplexní, velmi elegantní, připomíná višně, rybíz. Chuť je rovněž velmi bohatá, sametová, mnohoznačná. Velmi pěkná rovnováha mezi ovocnou chutí a příjemným nádechem dřeva.

Krásně se snoubí se všemi důležitými masovými jídly, zejména se hodí k pečenému masu bílému i červenému, ke kachně, huse, peřnaté zvěřině, vhodně doprovází i ostatní druhy zvěřiny.

Ideální teplota při podávání je 18°- 20° C.

Nejlepší červené víno z regionu Marche.

Guida delle Guide 2005 – 22. místo mezi všemi italskými víny.

  • Veronelli: 93
  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 2 700 Kč vč. DPH
Detail ks

 LUDI, Offida Rosso D.O.C.
LUDI, Offida Rosso D.O.C.

Vinařství Velenosi věří v potenciál svého regionu a tak zejména zdůrazňuje a rozvíjí jeho tradiční odrůdy jako je Montepulciano. V posledních letech tato odrůda se stala velmi atraktivní a se vzrůstající popularitou na celém světě se stala jednou z nejdůležitějších italských odrůd. V tradičních vínech se odrůda Montepulciano snoubí s další tradiční italskou odrůdou Sangiovese. Ve víně LUDI je to však Montepulciano s mezinárodními odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot.

Při výsadbě nových vinic s těmito odrůdami byly využity nejnovější světové enologické poznatky (hustota keřů, redukované výnosy), stejně tak při práci na vinici. Při výrobě tohoto vína se používá nejmodernější technologie a využívají progresivní světové poznatky, zejména se používají nové dubové sudy tonneau a barrique.

Konečným výsledkem je mimořádné víno s vynikajícími vlastnostmi. Optimální koncentrace, bohatá komplexní vůně (zralé ovoce, koření, vanilka), sametová plná chuť s dlouhým trváním na patře.

Vhodné víno zejména k důležitým masovým pokrmům.

Podáváme při teplotě 18°- 19°C.

Nejprestižnější víno vinařství se světovým ohlasem.

  • L´Espresso: * * * * *
  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: 1 120 Kč vč. DPH
Detail ks

 LUDI, Offida Rosso D.O.C., Magnum
LUDI, Offida Rosso D.O.C., Magnum

Vinařství Velenosi věří v potenciál svého regionu a tak zejména zdůrazňuje a rozvíjí jeho tradiční odrůdy jako je Montepulciano. V posledních letech tato odrůda se stala velmi atraktivní a se vzrůstající popularitou na celém světě se stala jednou z nejdůležitějších italských odrůd. V tradičních vínech se odrůda Montepulciano snoubí s další tradiční italskou odrůdou Sangiovese. Ve víně LUDI je to však Montepulciano s mezinárodními odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot.

Při výsadbě nových vinic s těmito odrůdami byly využity nejnovější světové enologické poznatky (hustota keřů, redukované výnosy), stejně tak při práci na vinici. Při výrobě tohoto vína se používá nejmodernější technologie a využívají progresivní světové poznatky, zejména se používají nové dubové sudy tonneau a barrique.

Konečným výsledkem je mimořádné víno s vynikajícími vlastnostmi. Optimální koncentrace, bohatá komplexní vůně (zralé ovoce, koření, vanilka), sametová plná chuť s dlouhým trváním na patře.

Vhodné víno zejména k důležitým masovým pokrmům.

Podáváme při teplotě 18°- 19°C.

Nejprestižnější víno vinařství se světovým ohlasem.

  • L´Espresso: * * * * *
  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: 2 805 Kč vč. DPH
Detail ks

 Roggio del Filare, Rosso Piceno Superiore, D.O.C.
Roggio del Filare, Rosso Piceno Superiore, D.O.C.

Každé vinařství má svoji nejlepší vinici a snaží se dělat na ní špičkové, ve všech směrech mimořádné víno. Ne vždy tato snaha dochází kýženého výsledku a úspěchu. Ercole Velenosi se svými enology a spolupracovníky dokázal s tímto vínem se dostat do absolutní italské špičky a mezi světovou extratřídu.

Je to výběr z hroznů odrůdy Montepulciano a Sangiovese, jak ukládájí apelační předpisy pro Rosso Piceno Superiore. Víno zraje v bariku z francouzského dubu.

Krásná svítivá, avšak hluboká rubínová barva. Vůně komplexní, velmi elegantní, připomíná višně, rybíz. Chuť je rovněž velmi bohatá, sametová, mnohoznačná. Velmi pěkná rovnováha mezi ovocnou chutí a příjemným nádechem dřeva.

Krásně se snoubí se všemi důležitými masovými jídly, zejména se hodí k pečenému masu bílému i červenému, ke kachně, huse, peřnaté zvěřině, vhodně doprovází i ostatní druhy zvěřiny.

Ideální teplota při podávání je 18°- 20° C.

Nejlepší červené víno z regionu Marche.

Guida delle Guide 2005 – 22. místo mezi všemi italskými víny.

  • Veronelli: 93
  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 1 007 Kč vč. DPH
Detail ks

 Velenosi Brut, Spumante Metodo Classico
Velenosi Brut, Spumante Metodo Classico

Když Ercole Velenosi se svými enology a spolupracovníky analyzoval půdu svých vinic, zjistil že jsou splněny všechny podmínky proto, aby se na nich pěstovala réva (zejména Pinot Noir) na výrobu velkých šumivých vín. To byl začátek historie výroby skvělého šumivého vína, vyráběného klasickou šampaňskou metodou.

Odrůdy: Pinot Nero a Chardonnay.

Suché šumivé víno dosahující kvalit velkých vín z Champagne. Svěží a elegantní ve vůni, bohatá, plná sametová chuť nerušená přemírou perlivosti.

Oceníte ho jako aperitiv, skvěle doprovází předkrmy z mořských plodů, nebo všeobecně předkrmy. Avšak jako všechna šumivá vína vyrobená klasickou šampaňskou metodou, velmi dobře se hodí jako doprovod k celému slavnostnímu jídlu.

Ideální teplota při podávání je 7°- 9° C.

Vyráběno v limitovaném počtu lahví..

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 695 Kč vč. DPH
Detail ks

 The Rose Brut, Metodo Classico
The Rose Brut, Metodo Classico

Po velkém úspěchu klasického bílého sektu v r. 2003 začali Velenosi vyrábět klasickou šampaňskou metodou i sekt růžový.

Odrůdy: Pinot Nero, Chardonnay

Červené hrozny Pinot Nero se vinifikují na bílý způsob s velmi krátkým působením moštu na šlupkách za nízké teploty (10°C).

Elegantní starorůžová barva s purpurovým nádechem a odlesky staré mědi. Intenzivní, hluboká vůně, nejdříve s patrným kvasinkovým tónem, ale hned poté vystupují do popředí třešňové a květinové tóny, s náznakem koření. Chuť je rovněž velmi bohatá, strukturovaná, dlouhotrvající, harmonická, avšak hezky svěží s květinovým i a ovocnými podtóny, nepatrná tabáková dochuť . Velmi pěkná rovnováha mezi ovocnou chutí a příjemným nádechem dřeva.

Krásně se snoubí se všemi důležitými masovými jídly, zejména se hodí k pečenému masu bílému i červenému, ke kachně, huse, peřnaté zvěřině, vhodně doprovází i ostatní druhy zvěřiny.

Skvělý aperiti, vhodný též na závěr jídla k lehkým dezertům.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * *
Cena: 1 050 Kč vč. DPH
Detail ks