Michele Satta

Oblast Bolgheri je jednou z nejmladších apelací D.O.C., avšak vůbec první v Itálii, kde jsou základem vín mezinárodní odrůdy. Průkopníkem tohoto, pro Itálii nezvyklého stylu, se stal baron Incisa della Rocchetta, který už v 30. letech minulého století vysadil v Bolgheri francouzské odrůdy, zejména Cabernet Sauvignon a Merlot, a který poté v 60. letech se svým vínem Sassicaia proslavil vína z Bolgheri v celém světě. 

Michele Satta je jedním z výborných pokračovatelů tohoto stylu pro Bolgheri typického. Hospodaří na 30 ha nejlepších vinic v blízkosti moře. Už po několik let se svými víny patří mezi nejdůležitější výrobce oblasti, zejména co se týče kvality.

WWW stránky výrobce: http://www.michelesatta.com

 Costa di Giulia, Bolgheri Bianco DOC
Costa di Giulia, Bolgheri Bianco DOC

Michele Satta původně dělal toto víno jako tradiční 100% Vermentino, jak se dělávalo na toskánském západním pobřeží. S přesvědčením, že oblast Bolgheri může produkovat podstatně lepší bílá vína , začal od r. 1997 přidávat k Vermentinu Sauvignon Blanc.

Velmi pečlivá práce na vinici přinesla své plody. Dnes k Vermentinu přidává 35% Sauvignon Blanc, jenž dotváří krásnou strukturu vína, bohatou, ovocnější, s dlouho dochutí na patře.

Podáváme při teplotě 10 - 12°C.

  • Duemilavini: * * * *
  • Veronelli: 88
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 545 Kč vč. DPH
Detail ks

 Giovin Re, Bianco di Toscana I.G.T.
Giovin Re, Bianco di Toscana I.G.T.

Toto víno vzniklo díky momentální intuici, když během vinobraní Michele Satta ochutnal hrozen odrůdy Viognier, které pár keřů měl na vinici.

Kvašení probíhá v barikových sudech. Bez přidávání kvasinek nebo jakýchkoliv jiných přísad zůstává víno na kalech až do března, kdy se lahvuje bez filtrace.

Odrůdové složení: 100% Viognier. Třpytivá zlatistá barva. Nasládla vůně šlehačkových zákusků předchází výraznějším ovocným a máslovým tónům v chuti, s patrným ananasem a meruňkovou zavařeninou. Chuť překrásně dotváří a podtrhává v optimální míře dávkovaná vanilka. Víno dává pocit prosluněnosti, je nadmíru elegantní a harmonické, s nekonečnou dochutí.

Mimořádně vhodné k plodům moře a zejména ke korýšům.

V pořadu o víně italské televize RAI1 se tento Viognier dostal do finále a byl vyhodnocen jako 2. nejlepší bílé víno Itálie.

  • Duemilavini: * * *
Cena: 1 183 Kč vč. DPH
Detail ks

 Bolgheri Rosato , D.O.C.
Bolgheri Rosato , D.O.C.

Oblast Bolgheri leží v západním Toskánsku na pobřeží Středozemního moře. Oblast je dlouho známá svým bohatým a komplexním růžovým vínem se základem tradičního Sangiovese.

Velmi krátká doba fermentace se šlupkami (max. 3 hod.), poté se postupuje jako při výrobě bílého vína.

Toto růžové víno je velmi harmonické a vyvážené, s jemným ovocným výrazem na patře. Všeobecně se doporučuje k předkrmům, rybám ve všech úpravách, jemnému bílému masu.

Vzácně vysoká kvalita mezi růžovými víny za přijatelnou cenu.

Cena: 430 Kč vč. DPH
Detail ks

 Bolgheri Rosso D.O.C.
Bolgheri Rosso D.O.C.

Toto červené víno je výrazem vinice, kterou Michele Satta vysadil před více než 15 lety a kde chtěl ukázat velký potenciál oblasti Bolgheri pro červená vína s velkým charakterem. Vinice je tradičně založena relativně dost hustě (6200 keřů / 1 ha), s ohledem na přirozenou rovnováhu vinice. Ruční sběr při optimální zralosti hroznů zaručuje kvalitní mošt pro kvašení bez přidávání kvasinek. Na šlupkách kvasí mošt nejméně 3 týdny. Po 10 měsících zrání v barikových sudech se víno stáčí do lahví bez filtrace.

Odrůdové složení: Cabernet 30 %, Merlot 30 %, Sangiovese 30 %, zbytek další červené odrůdy. Jiskrná rubínová až granátová barva, příjemná, dost výrazná vůně, s náznaky koření, kakaa a sladkého tabáku. Chuť plná a harmonická. Je to univerzální, velmi příjemné víno.

Výborně se hodí k masovým předkrmům, těstovinám s červenou omáčkou, téměř ke každému, zejména červenému masu, rovněž k sýrům.

  • Duemilavini: * * * * *
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 545 Kč vč. DPH
Detail ks

 Bolgheri Rosso D.O.C. MAGNUM
Bolgheri Rosso D.O.C. MAGNUM

Toto červené víno je výrazem vinice, kterou Michele Satta vysadil před více než 15 lety a kde chtěl ukázat velký potenciál oblasti Bolgheri pro červená vína s velkým charakterem. Vinice je tradičně založena relativně dost hustě (6200 keřů / 1 ha), s ohledem na přirozenou rovnováhu vinice. Ruční sběr při optimální zralosti hroznů zaručuje kvalitní mošt pro kvašení bez přidávání kvasinek. Na šlupkách kvasí mošt nejméně 3 týdny. Po 10 měsících zrání v barikových sudech se víno stáčí do lahví bez filtrace.

Odrůdové složení: Cabernet 30 %, Merlot 30 %, Sangiovese 30 %, zbytek další červené odrůdy. Jiskrná rubínová až granátová barva, příjemná, dost výrazná vůně, s náznaky koření, kakaa a sladkého tabáku. Chuť plná a harmonická. Je to univerzální, velmi příjemné víno.

Výborně se hodí k masovým předkrmům, těstovinám s červenou omáčkou, téměř ke každému, zejména červenému masu, rovněž k sýrům.

  • Duemilavini: * * * * *
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 1 403 Kč vč. DPH
Detail ks

 Syrah, Rosso Toscano I.G.T.
Syrah, Rosso Toscano I.G.T.

Toto červené víno je výrazem vinice, Michele Satta ji vysadil  již v roce 1991. Chtěl ukázat velký potenciál oblasti Bolgheri pro červená vína s velkým charakterem. Ruční sběr při optimální zralosti hroznů zaručuje kvalitní mošt pro kvašení bez přidávání kvasinek. Na šlupkách kvasí mošt nejméně 4 týdny. Po 12 měsících zrání v barikových sudech se víno stáčí do lahví bez filtrace.

Odrůdové složení:100% Syrah.

Velmi intenzivní rubínová barva. Výrazná vůně, komplexní, dlouhotrvající, ovocná - patrné zralé ostružiny, borůvky, švestky, vanilka a sladký tabák. Chuť potvrzuje aroma, je teplá, měkká, dobře vyvážená a dlouhotrvající, se zakulaceným tříslem.

Výborně se hodí k masovým předkrmům, těstovinám s červenou omáčkou, téměř ke každému, zejména červenému masu, rovněž k sýrům.

  • Duemilavini: * * * *
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 957 Kč vč. DPH
Detail ks

 Piastraia, Bolgheri Rosso D.O.C.
Piastraia, Bolgheri Rosso D.O.C.

Velkým červeným vínům z Bolgheri prošlapala cestičku ke slávě dnes již legendární Sassicaia, jedno z prvních, zajisté však nejslavnější a i nejdražší z tzv. “supertoskánských vín”. Tato vína kombinují horkokrevný italských temperament s uhlazenou elegancí grand cru Medocu.

Michele Satta dělá své vynikající víno z odrůd Merlot, Syrah, Cabernet a Sangiovese, všechny odrůdy zhruba ve stejném poměru. Jiskrná rubínová až granátová barva, výrazná vůně s náznaky koření, kakaa a sladkého tabáku. Chuť plná a intenzivní, s dostatkem jemných tříslovin, vřelá a nesmírně senzuální s poměrně dlouhou dochutí.

Výborně se hodí k pečenému masu, zvěřině a uzrálým sýrům.

  • Duemilavini: * * *
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 1 050 Kč vč. DPH
Detail ks

 Cavaliere, Rosso di Toscana I.G.T.
Cavaliere, Rosso di Toscana I.G.T.

Výběr z nejlepších hroznů Sangiovese, které se nacházejí na vinicích Michele Satty, ručně sbírané v plné zralosti, to je základ pro výrobu tohoto mimořádného vína.

Odrůdové složení: 100% Sangiovese.

Kvašení probíhá v otevřených dubových sudech s jemným ručním promícháváním po dobu asi 20 dnů. Poté se víno stáčí do barikových sudů, kde zraje po dobu nejméně 12 měsíců. Víno se lahvuje bez filtrace a další rok afinuje ještě v lahvích.

Elegantní barva je jiskrná rubínová. Primární intenzivní ovocná vůně, s patrnou švestkou, třešněmi, fialkami, harmonizovaně přechází do podtónů vanilky a kakaa. U starších vín se objevuje vůně tabáku, kůže a lesní země. Lahodná plná chuť s měkkými a elegantními tříslovinami. V dochuti poznáváme tóny lékořice a kakaa. Velmi hluboké ovocné a tabákové podtóny v dlouhotrvajícím finále potvrzují eleganci a mimořádnost tohoto vína.

Podáváme k důležitým pokrmům z červeného masa a zvěřiny.

Champion a zlatá medaile v Prague Wine Trophy 2009, kategorie Sangiovese.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: od 1 309 Kč vč. DPH
Detail ks

 I Castagni, Bolgheri Rosso Superiore D.O.C.
I Castagni, Bolgheri Rosso Superiore D.O.C.

Nejlepší vinice Michele Satty „I Castagni“ má rozhlohu 1,5 ha. Má opravdu výjimečný charkater, který dokáže v nejlepším světle vyjádřit mimořádný potenciál této oblasti.

Hustota keřů na vinici je 6200 hlav na 1 ha. Réva je šlechtěna systémem Guyot, za přísného dodržování pravidel pro biologické produkty, tzn. zcela bez použití herbicidů nebo jakýchkoliv jiných chemikálií, a výhradně s ručním sběrem.

Odrůdové složení: 70 % Cabernet, 20 % Syrah, 10 % další červené odrůdy.

Fermentace s dlouhou macerací probíhá v dřevěných sudech, poté víno zraje v barriques po dobu 18 měsíců.

Víno se lahvuje bez filtrace a dále zraje v lahvích nejméně dalších 18 měsíců. Hluboká tmavěrubínová barva s odlesky do černa. Vůně zralých lesních plodů, s balzamickými podtóny, velmi komplexní. Chuťový koncert měkkých, pěkně vyzrálých tříslovin přináší jakoby z hloubky krásné ovocné a minerální podtóny. Elegantní a dlouhotrvající chuť na patře nás impulzivně nabíjí energií.

Určeno ke slavnostním, důležitým pokrmům z červeného masa a zvěřiny.

Ideální teplota pro podávání je 18°C.

  • Duemilavini: * *
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 2 475 Kč vč. DPH
Detail ks