Castello del Terriccio

Hrabě Gian Annibale Rossi di Medelana uskutečnil svůj životní sen. Původně nadšený chovatel koní, když jej ale před 30 lety kůň shodil a hrabě ochrnul, vzal to jako životní výzvu a začal se věnovat vinařství. Dnes z vinařství Castello del Terriccio pochází nejexkluzivnější toskánská vína, která dosáhla na ta nejvyšší ocenění.

Vína jsou dělaná ve stylu Bordeaux, jak je už v oblasti Bolgheri zvykem.

WWW stránky výrobce: http://www.terriccio.it

 TASSINAIA, Toscana Rosso IGT
TASSINAIA, Toscana Rosso IGT

Hrozny pro víno pocházejí z vinice jménem Tassinaia, o rozloze 37,5 akrů. Půda je písčitá, kamenitá. Přímořské podnebí je charakteristické pro dlouhé zrání vinné révy.

Tassinaia je blend z odrůd Cabernet Sauvignon 33%, Sangiovese 34% a Merlot 33%. Víno má velmi krásnou a uhlazenou strukturu. Chuť po ostružinách a černém rybízu, v pozadí převládá příjemná vůně po tabáku, cedru a vanilky. V závěru je velmi jemná, příjemná kyselinka ze Sangiovese, s pevnými tříslovinami a dlouhá příjemná dochut. Toto víno má výborný potencionál k archivaci.

Vinice se nachází v nadmořské výšce 100 metrů, situována na jih a jihozápad. Vinice byly vysázeny v roce1986, hustota keřů na 1 ha je 5.600 hlav. Veškerá sklizeň probíhá ručně. Vína kvasí v nerezových tancích po dobu 15-18 dní, při teplotě 30 stupňů celsia. Po tomto procesu vína putují do dubových sudů, kde musí ještě 14 měsíců zrát.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: od 1 045 Kč vč. DPH
Detail ks

 CASTELLO DEL TERRICCIO, Toscana Rosso IGT
CASTELLO DEL TERRICCIO, Toscana Rosso IGT

Víno Castello del Terriccio je blend odrůd Syrah (50%), Petit Verdot (25%) a dalších místních červených odrůd (25%). Vinice se nachází 150 metrů nad mořem. Situována na jih, jihozápad. Hustota vinice je 5.600 hlav na 1 ha, byla vysázena v roce 1996. Sklizeň probíhá ručně. Po sklizni víno kvasí v nerezových tancích při teplotě 31° C po dobu 18 dní, pak následuje jablečnomléčné kvašení v nerezových tancích po dobu 4 týdnů.

Víno zraje v nových francouzských barikových sudech po dobu 18 měsíců.

Ve vůni převládají podtóny fialek, koření s balsamickým nádechem. Chuť je krásně ovocná po ostružinách, černém rybízu a čokoládě, na patře je náznak chutě po mátě peprné. Velmi příjemný a dlouhý závěr.

V roce 2005 bylo vyrobeno pouze 25.000 láhví, je to víno vyhledáváno milovníky a sběrateli vín.

  • Veronelli: 93
  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: 2 585 Kč vč. DPH
Detail ks

 LUPICAIA, Toscana Rosso IGT
LUPICAIA, Toscana Rosso IGT

Lupicaia patří k největším vínům Itálie se světovým věhlasem. Spolu se Sassicaiou a Ornellaiou tvoří nejužší špičku slavných vín z Bolgheri v tradičním Bordeaux stylu.

Odrůdové složení: Cabernet Sauvignon 85%, Merlot 10%, Petit Verdot 5%.

Lupicaia je cru stejnojmenné vinice. Po ručním sběru, selekci a odstopkování, probíhá kvašení v nerezových tancích za řízené teploty. Odrůdy fermentují odděleně, stejně tak i zrají odděleně 18 měsíců v baricích z francouzského dubu Allier, 90% nových. Po smíšení odrůd ještě víno dozrává v lahvích.

Plné aroma černého rybízu, lesních plodů, s patrnou čokoládou, tabákem a stopami nového dřeva. Bohatá ovocná chuť, nesmírně koncentrovaná, s dlouhou dochutí s patrným eukalyptem. Nejlepší k pití až po 10 letech po sklizni.

Skvělý společník k Chateaubriand, pečeným masům, zvěřině, uzrálým sýrům.

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 4 345 Kč vč. DPH
Detail ks