Badia a Coltibuono

Prestižní vinařství ze srdce klasického Chianti, s důrazem na biologickou výrobu vína. 

Toskánské vinařství Badia a Coltibuono najdete v samém srdci oblasti Chianti Classico. V 11. století byl na jednom z nejvyšších kopců vybudován románský klášter, okolo něhož zdejší mniši vysazovali vinice a v průběhu staletí obhospodařovali několik tisícovek akrů vinic. 

V roce 1810, kdy bylo Toskánsko pod nadvládou Napoleona, však museli mniši klášter, jehož italský název Badia a Coltibuono můžeme přeložit jako „opatství dobré úrody“, opustit. Sekularizované opatství spolu s přilehlými pozemky v polovině 19. století koupil bankéř z Florencie, předek dnešních majitelů, rodiny Stucchi Prinetti.

WWW stránky výrobce: http://coltibuono.com

 Cetamura, Chianti  D.O.C.G.
Cetamura, Chianti D.O.C.G.

Nový produkt tohoto významného vinařství.

Réva se pěstuje a víno vyrábí absolutně čistým biologickým způsobem, od r. 2003 má certifikát ICEA.

Odrůdové složení: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo.

Rrubínová barva. Víno s hezkou vůní třešní, květinová vůně fialek a náznaky vůně kůže. Chuť je suchá s elegantním tříslem, vyrovnaná, s příjemnou kyselinkou, dlouhotrvající.

Cena: 352 Kč vč. DPH
Detail ks

 Chianti Classico D.O.C.G.
Chianti Classico D.O.C.G.

Toto klasické Chianti a jeho etiketa je jedním z nejznámějších a nejreprezentativnějších symbolů oblasti Chianti Classico. Réva se pěstuje a víno vyrábí absolutně čistým biologickým způsobem, od r. 2003 má certifikát ICEA.

Odrůdové složení: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo.

Víno zraje ve velkých dubových sudech.

Výrazná rubínová barva. Víno s hezkou vůní třešní, tabáku, vanilky, tóny koření, květinová vůně mečíků, fialek a náznaky vůně kůže. Chuť je suchá s elegantním tříslem, lahodná, vyrovnaná, s příjemnou kyselinkou, dlouhotrvající.

  • Duemilavini: * * * * *
  • Gambero Rosso: * * *
Cena: 605 Kč vč. DPH
Detail ks

 Chianti Classico Riserva D.O.C.G.
Chianti Classico Riserva D.O.C.G.

Riserva se vyrábí pouze v nejlepších ročnících. Všechna vína vinařství, rovněž tato Riserva, jsou certifikovaná bio vína. Víno je vyrobeno výhradně z autochtonních hroznů v té nejlepší kvalitě.

Odrůdové složení je 90% Sangiovese s přidáním 10% odrůdy Canaiolo.

Expozice vinic je na jiho-západ v nadmořské výšce 350 metrů nad mořem.

Půda je převážně jílovitá s vápencovým podložím skal. Vinice kde se pěstují hrozny výhradně pro riservu dosahují stáří 35 let. I u tohoto vína je samozřejmostí zcela ruční a tříděný sběr, který začíná v první polovině měsíce října.

Macerace na slupkách je nejméně po dobu tří týdnů, zrání probíhá ve francouzských a rakouských sudech různých velikostí nejméně po dobu 24 měsíců. Než víno putuje k zákazníkovi, musí ještě nejméně 4 měsíce zůstat v láhvi. Roční produkce je maximálně 14.000 kusů. Vhodné i k delšímu uložení.

Barva je intenzivní, hluboká rubínová. Vůně převládá po červeném ovoci, višních, muškátovém oříšku a černém pepři. Teplé a přiměřeně měkké na patře, v závěru je elegantní a velmi svěží s vyzrálou tříslovinkou.

Teplota podávaní je doporučená na 18°C.

  • Duemilavini: * * *
  • L´Espresso: * * * *
  • Gambero Rosso: * * *
Cena: 1 070 Kč vč. DPH
Detail ks

 Cultus Boni, Chianti Classico D.O.C.G.
Cultus Boni, Chianti Classico D.O.C.G.

V roce 2001 se podařilo tomuto skvělému a známému vinařství vytvořit skvost mezi Chianti. Moderní, elegantní Chianti které má odrůdové složení, 80% Sangiovese, 10% Ciliegiolo, 5% Colorino a 5% Merlotu.

Expozice vinic je na jihozápad v nadmořské výšce 350 metrů .

Půda je jílovitá s vápencovým podložím skal. Hrozny, které jsou určeny k výrobě tohoto vína se nacházejí na vinohradech Argenina a Montebello v oblasti Monti v Chianti. Stáří vinic je od 10 do55 let. Sběr hroznů je ruční a začíná v první polovině měsíce října. Macerace na slupkách je po dobu 3-5 týdnů, poté víno zraje 24 měsíců v dubových sudech různých velikostí. Maximální produkce je 15.000 láhví.

Intenzivní rubínová barva je podpořena vůni a chutí po třešních, čokoládě, lékořici.

Teplota podávaní je doporučená na 18 stupnů.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 1 110 Kč vč. DPH
Detail ks

 Sangioveto Toscana Rosso IGT.
Sangioveto Toscana Rosso IGT.

Hrozny z Montebello a Argenina vinic, které byly vysázeny bezprostředně po 2. světové válce produkují zcela vyjímečné hrozny Sangiovese, jsou určené pouze pro výrobu tohoto vína.

Jednoodrůdové víno 100% Sangiovese.

Toto víno bylo vyrobeno na počest a v souladu s tradicí a filozofií tohoto vinařství, která sahá až do středověku. Vyrábí se pouze v nejlepších ročnících a opět je to certifikovaná bioprodukce.

Expozice vinic je na jihozápad v nadmořské výšce 350 metrů. Samozřejmostí je tříděný ruční sběr, který začíná v první polovině měsíce října. Macerace na slupkách probíhá 4 až 5 týdnů. Víno zraje v francouzkých barique po dobu nejméně 12 měsíců, pak ještě 6 měsíců v láhvi. Velice limitovaná výroba – 6.000 láhví.

Barva je tmavě rubínová s odstíny fialové. Velmi intenzivní vůně po balsamicu, koření, červeném ovoci, hřebíčku a vanilce. Na patře odhaluje své velké struktury, suché a pikantní, které je podpořeno vyváženou kyselinkou. Víno s velkým potencionálem stárnutí, vhodné k archivaci.

  • Gambero Rosso: * * *
  • L´Espresso: * * * * *
Cena: 1 562 Kč vč. DPH
Detail ks

 Vin Santo del Chianti Classici, Occhhio di Pernice D.O.C.
Vin Santo del Chianti Classici, Occhhio di Pernice D.O.C.

Exkluzivní Vin Santo, děláno bio certifikovanou metodou z hroznů Sangiovese, tzv. "koroptví oko".

  • Duemilavini: * * * *
Cena: 2 008 Kč vč. DPH
Detail ks