Badia a Coltibuono

Prestižní vinařství ze srdce klasického Chianti, s důrazem na biologickou výrobu vína. 

Toskánské vinařství Badia a Coltibuono najdete v samém srdci oblasti Chianti Classico. V 11. století byl na jednom z nejvyšších kopců vybudován románský klášter, okolo něhož zdejší mniši vysazovali vinice a v průběhu staletí obhospodařovali několik tisícovek akrů vinic. 

V roce 1810, kdy bylo Toskánsko pod nadvládou Napoleona, však museli mniši klášter, jehož italský název Badia a Coltibuono můžeme přeložit jako „opatství dobré úrody“, opustit. Sekularizované opatství spolu s přilehlými pozemky v polovině 19. století koupil bankéř z Florencie, předek dnešních majitelů, rodiny Stucchi Prinetti.

WWW stránky výrobce: http://coltibuono.com

 Cetamura, Chianti  D.O.C.G.
Cetamura, Chianti D.O.C.G.

Nový produkt tohoto významného vinařství.

Réva se pěstuje a víno vyrábí absolutně čistým biologickým způsobem, od r. 2003 má certifikát ICEA.

Odrůdové složení: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo.

Rrubínová barva. Víno s hezkou vůní třešní, květinová vůně fialek a náznaky vůně kůže. Chuť je suchá s elegantním tříslem, vyrovnaná, s příjemnou kyselinkou, dlouhotrvající.

Cena: 352 Kč vč. DPH
Detail ks

 Chianti Classico D.O.C.G.
Chianti Classico D.O.C.G.

Toto klasické Chianti a jeho etiketa je jedním z nejznámějších a nejreprezentativnějších symbolů oblasti Chianti Classico. Réva se pěstuje a víno vyrábí absolutně čistým biologickým způsobem, od r. 2003 má certifikát ICEA.

Odrůdové složení: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo.

Víno zraje ve velkých dubových sudech.

Výrazná rubínová barva. Víno s hezkou vůní třešní, tabáku, vanilky, tóny koření, květinová vůně mečíků, fialek a náznaky vůně kůže. Chuť je suchá s elegantním tříslem, lahodná, vyrovnaná, s příjemnou kyselinkou, dlouhotrvající.

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 605 Kč vč. DPH
Detail ks

 Chianti Classico Riserva D.O.C.G.
Chianti Classico Riserva D.O.C.G.

Riserva se vyrábí pouze v nejlepších ročnících. Všechna vína vinařství, rovněž tato Riserva, jsou certifikovaná bio vína. Víno je vyrobeno výhradně z autochtonních hroznů v té nejlepší kvalitě.

Odrůdové složení je 90% Sangiovese s přidáním 10% odrůdy Canaiolo.

Expozice vinic je na jiho-západ v nadmořské výšce 350 metrů nad mořem.

Půda je převážně jílovitá s vápencovým podložím skal. Vinice kde se pěstují hrozny výhradně pro riservu dosahují stáří 35 let. I u tohoto vína je samozřejmostí zcela ruční a tříděný sběr, který začíná v první polovině měsíce října.

Macerace na slupkách je nejméně po dobu tří týdnů, zrání probíhá ve francouzských a rakouských sudech různých velikostí nejméně po dobu 24 měsíců. Než víno putuje k zákazníkovi, musí ještě nejméně 4 měsíce zůstat v láhvi. Roční produkce je maximálně 14.000 kusů. Vhodné i k delšímu uložení.

Barva je intenzivní, hluboká rubínová. Vůně převládá po červeném ovoci, višních, muškátovém oříšku a černém pepři. Teplé a přiměřeně měkké na patře, v závěru je elegantní a velmi svěží s vyzrálou tříslovinkou.

Teplota podávaní je doporučená na 18°C.

  • L´Espresso: * * * *
  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * *
Cena: 1 070 Kč vč. DPH
Detail ks

 Cultus Boni, Chianti Classico D.O.C.G.
Cultus Boni, Chianti Classico D.O.C.G.

V roce 2001 se podařilo tomuto skvělému a známému vinařství vytvořit skvost mezi Chianti. Moderní, elegantní Chianti které má odrůdové složení, 80% Sangiovese, 10% Ciliegiolo, 5% Colorino a 5% Merlotu.

Expozice vinic je na jihozápad v nadmořské výšce 350 metrů .

Půda je jílovitá s vápencovým podložím skal. Hrozny, které jsou určeny k výrobě tohoto vína se nacházejí na vinohradech Argenina a Montebello v oblasti Monti v Chianti. Stáří vinic je od 10 do55 let. Sběr hroznů je ruční a začíná v první polovině měsíce října. Macerace na slupkách je po dobu 3-5 týdnů, poté víno zraje 24 měsíců v dubových sudech různých velikostí. Maximální produkce je 15.000 láhví.

Intenzivní rubínová barva je podpořena vůni a chutí po třešních, čokoládě, lékořici.

Teplota podávaní je doporučená na 18 stupnů.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 1 110 Kč vč. DPH
Detail ks

 Sangioveto Toscana Rosso IGT.
Sangioveto Toscana Rosso IGT.

Hrozny z Montebello a Argenina vinic, které byly vysázeny bezprostředně po 2. světové válce produkují zcela vyjímečné hrozny Sangiovese, jsou určené pouze pro výrobu tohoto vína.

Jednoodrůdové víno 100% Sangiovese.

Toto víno bylo vyrobeno na počest a v souladu s tradicí a filozofií tohoto vinařství, která sahá až do středověku. Vyrábí se pouze v nejlepších ročnících a opět je to certifikovaná bioprodukce.

Expozice vinic je na jihozápad v nadmořské výšce 350 metrů. Samozřejmostí je tříděný ruční sběr, který začíná v první polovině měsíce října. Macerace na slupkách probíhá 4 až 5 týdnů. Víno zraje v francouzkých barique po dobu nejméně 12 měsíců, pak ještě 6 měsíců v láhvi. Velice limitovaná výroba – 6.000 láhví.

Barva je tmavě rubínová s odstíny fialové. Velmi intenzivní vůně po balsamicu, koření, červeném ovoci, hřebíčku a vanilce. Na patře odhaluje své velké struktury, suché a pikantní, které je podpořeno vyváženou kyselinkou. Víno s velkým potencionálem stárnutí, vhodné k archivaci.

  • L´Espresso: * * * * *
  • Gambero Rosso: * * *
Cena: 1 562 Kč vč. DPH
Detail ks