Aldo Conterno

Rodina představuje pro Conternovi středobod všech jejich aktivit. Pět generací věnovalo své životy vínu, což vtisklo do jejich duší úctu k jedinečnosti krajiny, jejíž charakter je pevně vtisknut do vína.

Vinařství Poderi Aldo Conterno se rozkládá v oblasti Bussia ve vesnici Monteforte d´Alba, která je skutečným srdcem nejtypičtější oblasti výroby Barola. Pro výrobu vína jsou používány výhradně vlastní hrozny z 25 ha vinic rozkládajících se v nadmořské výšce okolo 400 m n.m. s jižní a jihozápadní orientací. Půda je převážně šedavě písčitá, místy vystřídaná bílým až namodralým vápenitým  jílem.

Jedinečné vinice Cicala, Colonnello a Romirasco si svojí kvalitou zaslouží označení cru a z jejich hroznů se vyrábí vína vyjadřující nenapodobitelný terroir. Každá z těchto vinic představuje vlastní mikrokosmos a pouze na základě jeho hluboké znalosti a vinařské zkušenosti je možno jej vtěsnat do láhve špičkového Barola.

Fermentace probíhá v nerezových tancích při kontrolované teplotě. Barolo je školeno v tradičních sudech ze slovinského dubu, zatímco další vína ve francouzském bariku.

 Conca Tre Pile, Barbera d´Alba D.O.C.
Conca Tre Pile, Barbera d´Alba D.O.C.

Jednoodrůdová Barbera vypěstovaná až na 45letých keřích na vinici Conca Tre Pile v kopcovité oblasti Bussia Soprana.

Ruční sklizeň hroznů probíhá v prvním týdnu října se selekcí hroznů přímo na vinici. V nerezovém tanku zůstává mošt na slupkách 8 - 10 dnů a je opakovaně promícháván, v průběhu této doby proběhne alkoholová fermentace. Víno dál zraje několik měsíců v nerezovém tanku a následně dalších 12 měsíců v nových barikových sudech.

  • Veronelli: 92
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 1 050 Kč vč. DPH
Detail ks

 II Favot, Langhe Nebbiolo D.O.C.
II Favot, Langhe Nebbiolo D.O.C.

Jednoodrůdové Nebbiolo (klony Michet and Lampia) vypěstované na minimálně 20letých keřích na různých vinicích.

Ruční sklizeň hroznů probíhá v polovině října se selekcí hroznů přímo na vinici. V nerezovém tanku zůstává mošt na slupkách 6 - 8 dnů a je opakovaně promícháván, v průběhu této doby proběhne alkoholová fermentace. Víno dál zraje 5 - 6 měsíců v nerezovém tanku a následně dalších 18 měsíců v nových barikových sudech.

Uvedeným postupem víno získá světlejší, přesto dostatečnou, barvu a znatelně měkčí tříslo.

  • Veronelli: 90
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 1 628 Kč vč. DPH
Detail ks

 Barolo D.O.C.G.
Barolo D.O.C.G.

 

Výborné ročníky základního Barola vinařství Aldo Conterno za mimořádně příznivou cenu.

Pro svá Barola používá vinařství klony Michet a Lampia odrůdy Nebbiolo. Ruční sklizeň je samozřejmostí, s pečlivou selekcí hroznů. Vinifikace probíhá v nerezových tancích za kontrolované teploty. Mošt zůstává na šlupkách  25 – 30 dnů, přičemž kompletně proběhne alkoholické kvašení. Poté se po dobu 3 až 5 měsíců opakovaně stáči, vždy v nerezových tancích. Nakonec se víno stočí do velkých sudů ze slovinského dubu, kde zraje po dobu 26 měsíců.

Při degustaci nás ihned okouzlí příjemná  vůně, která je příslibem a určitě nezklame nás ani na patře.

Chuť je svěží, plná ovoce, s tóny koření, s harmonickým a velmi elegantním  tělem. Jsou to samé velmi příjemné pocity, které však od každého vína z vinařství Aldo Conterno očekáváte.

  • Veronelli: 93
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 2 390 Kč vč. DPH
Detail ks

 Cicala, Barolo D.O.C.G.
Cicala, Barolo D.O.C.G.

Legenda naší doby,Aldo Conterno, přezdívaný Král Barola, je výrobcem jednoho z elegantnějších a nejrafinovanějších vín Barolo.

Bez diskuze nejnadanější vinař Piemontu. Nikdo nevyrábí čistější, věrnější a jemnější Barola. Dokonce i jeho starší bratr Giovanni/ ten, který zdědil značku Barolo Monfortino Riserva/, známý svým tradicionalismem, změnil svůj styl, napodobující vy-víte-koho. - Matt Kramer, Wine Spectator.

Aldův styl výroby vína umožňuje získat ten nejjemnější tanin, přičemž si však víno mnoho let uchovává schopnost se vyvíjet. Aldo tak patří mezi takzvané tradiční barolské výrobce, používající pouze velké sudy ze slovinského dubu.

Vinice Cicala se nachází na kopci chráněném před větrem v horní části oblasti Bussia Soprana. Ve srovnání s ostatními vinicemi tak produkuje robusnější a hutnější vína s převažujícím nádechem podrostu.

  • Veronelli: 93
  • Gambero Rosso: * *
Cena: od 4 150 Kč vč. DPH
Detail ks

 Colonello, Barolo D.O.C.G.
Colonello, Barolo D.O.C.G.

Ve vůni i chuti tohoto výborné Barola je cítit fialka a kakao, náznaky zrnkové kávy, ostružin a zavařených třešní. Chuť umocňují vyvážené taniny s dlouhou dochutí.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: od 4 150 Kč vč. DPH
Detail ks

 Romirasco, Barolo D.O.C.G.
Romirasco, Barolo D.O.C.G.

Vinice Romirasco v oblasti Bussia s excelentní jihojihozápadní expozicí je jednou z nejlepšícvh vinic v D.O.C.G. oblasti Barola. Nachází se v nadmořské výšce kolem 400 m. Keře na vinici mají 50 – 55 let.

Ruční sběr a pečlivý výběr nejlepších hroznů probíhá v půlce října. Macerace a kvašení probíhá v nerezhových tancích, mošt zůstává na šlupkách 30 dní, přičemž kompletně proběhne alkoholické kvašení. Poté se  víno stočí do velkých sudů ze slovinského dubu, kde zraje po dobu 30 měsíců.

Romirasco nás uchvátí svou elegancí a čistotou, velkou koncentrací a komplexností. Tmavá neprůhledná rubínová barva. Překypující aroma tmavých třešní, ostružin, malin a borůvek s překrývajícími tóny asfaltu, lanýžů, země, koření. Chuť opravdu komplexní, hluboká ovocnost s pevným tříslem, vyrovnanou kyselinkou, tóny tmavých třešní a uzrálých švestek. Fantasticky hluboká chuť, harmonická a vyrovnaná s velmi dlouhou lanýžovou dochutí.

Wine Spectator 96 b. Robdrt Parker Gambero Rosso 3 sklenice. Veronelli *** 93 b. 

Duemilavini 5 hroznů – nejvyšší hodnocení.

Antonio Galloni 96 b., James  Suckling 98 b.

 

  • Gambero Rosso: * * *
Cena: 6 990 Kč vč. DPH
Detail ks

 Gran Bussia Riserva, Barolo D.O.C.G.
Gran Bussia Riserva, Barolo D.O.C.G.

Toto nejprestižnější Barolo z vinařství Aldo Conterno se dělá        jenom v nejpříznivějších  ročnících, ve velmi limitovaném množství (3.000 lahví).

Vybrané hrozny Nebbiola jsou z njestarších keřů na vinicích Cicala, Romirasco a Colonnello, všechny z oblasti Bussia. Ruční sběr a pečlibvý výběr nejlepších hroznů v půlce října. Macerace a kvašení probíhá v dřevěných kádích, mošt zůstává na šlupkách 60 dní, přičemž kompletně proběhne alkoholické kvašení. Poté se  víno stočí do velkých sudů ze slovinského dubu, kde zraje po dobu až 44 měsíců. Granbussia zůstává ve vinařství nejméně 8 let, než se dává do prodeje

„Jako když chutnáme mladé Romanee Conti, víno je tak vzrušující. Přímo Tě vyzývá, abys ho ochutnal a pil. Okouzlující aroma růží, vanilkových lusků, zralých malin, květinová vůně. S plným tělem,velice velice komplexní“. Tak hodnotí tento ročník James Suckling.

  • Gambero Rosso: * * *
  • Veronelli: 96
Cena: od 17 500 Kč vč. DPH
Detail ks