Toto velké tzv. „supertoskánské“ víno se vyrábí z odrůd pěstovaných v klasické oblasti Chianti.
Složení: Cabernet (60%) a Sangiovese (40%).
Pro svoji harmonickou a „zakulacenou“ chuť a pro své nasládlé třísloviny je toto víno oblíbené a ceněno zejména mimo Itálii.
Ideálně se hodí k pečenému masu a zvěřině.
Teplota při podáví by měla být 17° - 19° C.
V roce 1961 založilo 17 malých a středních vinařů z historické a nejprestižnější oblasti Chianti Classico družstvo, aby mohli zlepšit kvalitu své produkce použitím nejmodernějších technologií a zefektivněním obchodní činnosti, zejména na mezinárodním trhu. Dnes družstvo združuje přes 200 vinařů a kromě původních vinic v tradiční oblasti mezi městečky Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti a Radda in Chianti, družstvo vyrábí vína i z dalších nejprestižnějších vinařských oblastí Toskánska, od Brunella z Montalcina, přes Vino Nobile z Montepulciana až po Vernacciu di San Gimignano.