Toskánsko /Toscana/


Hodnocení
  • Vína
  • Vinařství

« Předchozí1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8Další »

Toskánsko Capezzana 804, Rosso di Toscana I.G.T.
Capezzana 804, Rosso di Toscana I.G.T.

Speciální víno vyrobené k 1200 letému výročí usedlosti Capezzana. Capezzana 804 je vyrobena z 100% odrůdy Syrah.

Oblast Carmignano nabízí obzvláště příznivé podmínky pro pěstování této odrůdy. Expozice vinice je na sever v nadmořské výšce 150 metrů nad mořem.

Půdní složení je vápencovojílovité s podílem břidlice. Sklizeň v r. 2004 byla v polovině měsíce září. Ruční sběr pouze těch nejlepších hroznů, podtrhuje toto unikátní víno.

Víno zrálo po dobu 14 měsíců v francouzských sudech barique, pak ještě 18 měsíců v láhvi. Barva je krásně tmavě fialově červená. Převládající chut´po sladkém ovoci, tabáku a koření je doplněna špetkou muškátového oříšku. Na patře nás potěší jeho plnost, tříslovinky dobře vyvážené s alkoholem a dlouhým závěrem po švestkovém kompotu a přezrálém červeném ovoci.

Víno, které se podává hlavně k úpravám z  tmavého masa a k sezóním sýrům.

Optimální teplota pro servírování je 18 – 19 ° C.

Unikátní sběratelská záležitost, celková produkce byla pouhých 860 + 120 Magnum  láhví a nebyla veřejně v prodeji.

Cena: 2 970 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Capezzana 804, Rosso di Toscana I.G.T. MAGNUM
Capezzana 804, Rosso di Toscana I.G.T. MAGNUM

Speciální víno vyrobené k 1200 letému výročí usedlosti Capezzana. Capezzana 804 je vyrobena z 100% odrůdy Syrah.

Oblast Carmignano nabízí obzvláště příznivé podmínky pro pěstování této odrůdy. Expozice vinice je na sever v nadmořské výšce 150 metrů nad mořem.

Půdní složení je vápencovojílovité s podílem břidlice. Sklizeň v r. 2004 byla v polovině měsíce září. Ruční sběr pouze těch nejlepších hroznů, podtrhuje toto unikátní víno.

Víno zrálo po dobu 14 měsíců v francouzských sudech barique, pak ještě 18 měsíců v láhvi. Barva je krásně tmavě fialově červená. Převládající chut´po sladkém ovoci, tabáku a koření je doplněna špetkou muškátového oříšku. Na patře nás potěší jeho plnost, tříslovinky dobře vyvážené s alkoholem a dlouhým závěrem po švestkovém kompotu a přezrálém červeném ovoci.

Víno, které se podává hlavně k úpravám z  tmavého masa a k sezóním sýrům.

Optimální teplota pro servírování je 18 – 19 ° C.

Unikátní sběratelská záležitost, celková produkce byla pouhých 860 + 120 Magnum  láhví a nebyla veřejně v prodeji.

Cena: 6 248 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Vin Santo del Chianti D.O.C.
Vin Santo del Chianti D.O.C.

Vin Santo z vinařství Geografico se vyrábí z hroznů odrůdy Trebbiano toscano (60%) a Malvasia del Chianti (40 %), pěstovaných na vinicích v okolí města San Gimignano D.O.C.G.. oblasti Chianti. Hrozny po sklizni se nechávají vysušit do ledna příštího roku, a pak se teprve lisují. Víno zůstává v malých dubových soudcích po několik let.

Zlatožlutá barva přechází do jantarové. Vůně je komplexní, velmi výrazná, ovocná. Chuť je velmi příjemná, sametová, ne příliš sladká, s medovými tóny a tóny sušeného ovoce. Je to ideální dezertní víno k sladkým sušenkám nebo jinému sladkému pečivu. Oblíbené jsou mandlové sušenky cantucci, které se mohou do vína namáčet.

Doporučuje se láhev otevřít 2 – 3 hodin před servírováním.

Podáváme při teplotě 16° C.

Nadstandardní kvalita tohoto u nás ne příliš známého dezertního vína.

Cena: 677 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko TASSINAIA, Toscana Rosso IGT
TASSINAIA, Toscana Rosso IGT

Hrozny pro víno pocházejí z vinice jménem Tassinaia, o rozloze 37,5 akrů. Půda je písčitá, kamenitá. Přímořské podnebí je charakteristické pro dlouhé zrání vinné révy.

Tassinaia je blend z odrůd Cabernet Sauvignon 33%, Sangiovese 34% a Merlot 33%. Víno má velmi krásnou a uhlazenou strukturu. Chuť po ostružinách a černém rybízu, v pozadí převládá příjemná vůně po tabáku, cedru a vanilky. V závěru je velmi jemná, příjemná kyselinka ze Sangiovese, s pevnými tříslovinami a dlouhá příjemná dochut. Toto víno má výborný potencionál k archivaci.

Vinice se nachází v nadmořské výšce 100 metrů, situována na jih a jihozápad. Vinice byly vysázeny v roce1986, hustota keřů na 1 ha je 5.600 hlav. Veškerá sklizeň probíhá ručně. Vína kvasí v nerezových tancích po dobu 15-18 dní, při teplotě 30 stupňů celsia. Po tomto procesu vína putují do dubových sudů, kde musí ještě 14 měsíců zrát.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: od 1 045 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko CASTELLO DEL TERRICCIO, Toscana Rosso IGT
CASTELLO DEL TERRICCIO, Toscana Rosso IGT

Víno Castello del Terriccio je blend odrůd Syrah (50%), Petit Verdot (25%) a dalších místních červených odrůd (25%). Vinice se nachází 150 metrů nad mořem. Situována na jih, jihozápad. Hustota vinice je 5.600 hlav na 1 ha, byla vysázena v roce 1996. Sklizeň probíhá ručně. Po sklizni víno kvasí v nerezových tancích při teplotě 31° C po dobu 18 dní, pak následuje jablečnomléčné kvašení v nerezových tancích po dobu 4 týdnů.

Víno zraje v nových francouzských barikových sudech po dobu 18 měsíců.

Ve vůni převládají podtóny fialek, koření s balsamickým nádechem. Chuť je krásně ovocná po ostružinách, černém rybízu a čokoládě, na patře je náznak chutě po mátě peprné. Velmi příjemný a dlouhý závěr.

V roce 2005 bylo vyrobeno pouze 25.000 láhví, je to víno vyhledáváno milovníky a sběrateli vín.

  • Veronelli: 93
  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: 2 585 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko LUPICAIA, Toscana Rosso IGT
LUPICAIA, Toscana Rosso IGT

Lupicaia patří k největším vínům Itálie se světovým věhlasem. Spolu se Sassicaiou a Ornellaiou tvoří nejužší špičku slavných vín z Bolgheri v tradičním Bordeaux stylu.

Odrůdové složení: Cabernet Sauvignon 85%, Merlot 10%, Petit Verdot 5%.

Lupicaia je cru stejnojmenné vinice. Po ručním sběru, selekci a odstopkování, probíhá kvašení v nerezových tancích za řízené teploty. Odrůdy fermentují odděleně, stejně tak i zrají odděleně 18 měsíců v baricích z francouzského dubu Allier, 90% nových. Po smíšení odrůd ještě víno dozrává v lahvích.

Plné aroma černého rybízu, lesních plodů, s patrnou čokoládou, tabákem a stopami nového dřeva. Bohatá ovocná chuť, nesmírně koncentrovaná, s dlouhou dochutí s patrným eukalyptem. Nejlepší k pití až po 10 letech po sklizni.

Skvělý společník k Chateaubriand, pečeným masům, zvěřině, uzrálým sýrům.

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 4 345 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Brunello di Montalcino D.O.C.G.
Brunello di Montalcino D.O.C.G.

11 ha vinic se rozprostírá kolem zámku Altesi Tricerchi z 13. století. Jedná se o severní podzónu Montalcina.

Pro toto Brunello se používají jenom vybrané hrozny odrůdy Sangiovese Grosso z vinic zámku Tricerchi.

Rubínová barva s tendencí do granátové. Etérické aroma, intenzivní, s patrnou ostružinou. Chuť je suchá, teplá, plné tělo s harmonickým tříslem.

Cena: 1 150 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Brunello di Montalcino DOCG
Brunello di Montalcino DOCG

Nejstarší a nejslav nější výrobce Brunella v Montalcinu.Sláva vinařství Greppo začala v druhé polovině 18. století, kdy Clemente Santi se svým vnukem Ferruccio Biondi Santi začal vinifikovat mošt ze 100% Sangiovese a vzniklo první Brunello.

Hrozny pro základní Brunello jsou z vinice Greppo, která se nacházi pod vinařstvím.

Pro Riseervu se používají hrozny z révy staré minimálně 40 let.

Víno zraje ve velkých sudech ze slovinského dubu minimálně 36 měsíců.

Hlavní charakteristikou tohoto skvělého Brunella je jeho dlouhověkost. Ve sklepích vinařství jsou stále uložena vína  starší 100 let.

Doporučuje se láhev otevřít cca 8 hodin před degustací nebo konzumací.

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: od 4 700 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Brunello di Montalcino Riserva DOCG
Brunello di Montalcino Riserva DOCG

Riserva se vyrábí pouze v nejlepších ročnících

Pouze vlastní vinice s různou polohou v nadmořské výšce 300 – 500 m n.m., hlína bohatá na kameny a vápenec. Stáří vinice je více než 25 let.

Ručně sbírané hrozny Sangiovese Grosso, fermentace za kontrolované teploty, zrání 3 roky ve slovinských dubových sudech, harmonizace minimálně 6 měsíců na láhvi.

Intenzívní zářivá rubínová barva, komplexní vůně s tóny vanilky a plané růže, chuť harmonická, dobře strukturovaná, teplá, tříslo a kyselina skvěle vyvážené, dlouhé a šťavnaté.

Doporučujeme před podáváním otevřít minimálně 8 hodin předem, odlít část vína a nechat provzdušnit. Teplota podávání 18 oC.

Předpoklad ke stárnutí 70 – 80 let

Gambero Rosso 3 sklenice, AIS Duemilavini - 5 hroznů

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: od 15 400 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Chianti Classico D.O.C.G.
Chianti Classico D.O.C.G.

Vynikající Chianti mimořádné elegance, v Itálii i ve světě považováno mezi nejlepší svého druhu. Dává vyniknout nejlepším vlastnostem odrůdy Sangiovese (80%), kterou doplňují další typické odrůdy pro Chianti: Canaiolo (8%), Malvasia Nera a Merlot.

Má granátově červenou barvu, příjemné aroma s náznakem koření. Plná zakulacená chuť, harmonická, velmi působivá jak pro znalce, tak laika, s náznakem švestek a lesních plodů. 

Vhodné prakticky ke každému jídlu, spíše však ke světlejšímu masu.

Všeobecně uznávaný vrchol mezi víny Chianti.

 

 

 

  • L´Espresso: * * * * *
  • Veronelli: * * *
  • Gambero Rosso: * * *
Cena: 950 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko I Castagni, Bolgheri Rosso Superiore D.O.C.
I Castagni, Bolgheri Rosso Superiore D.O.C.

Nejlepší vinice Michele Satty „I Castagni“ má rozhlohu 1,5 ha. Má opravdu výjimečný charkater, který dokáže v nejlepším světle vyjádřit mimořádný potenciál této oblasti.

Hustota keřů na vinici je 6200 hlav na 1 ha. Réva je šlechtěna systémem Guyot, za přísného dodržování pravidel pro biologické produkty, tzn. zcela bez použití herbicidů nebo jakýchkoliv jiných chemikálií, a výhradně s ručním sběrem.

Odrůdové složení: 70 % Cabernet, 20 % Syrah, 10 % další červené odrůdy.

Fermentace s dlouhou macerací probíhá v dřevěných sudech, poté víno zraje v barriques po dobu 18 měsíců.

Víno se lahvuje bez filtrace a dále zraje v lahvích nejméně dalších 18 měsíců. Hluboká tmavěrubínová barva s odlesky do černa. Vůně zralých lesních plodů, s balzamickými podtóny, velmi komplexní. Chuťový koncert měkkých, pěkně vyzrálých tříslovin přináší jakoby z hloubky krásné ovocné a minerální podtóny. Elegantní a dlouhotrvající chuť na patře nás impulzivně nabíjí energií.

Určeno ke slavnostním, důležitým pokrmům z červeného masa a zvěřiny.

Ideální teplota pro podávání je 18°C.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * *
Cena: 2 550 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko ROSSOFONTE Rosso di Montalcino D.O.C.
ROSSOFONTE Rosso di Montalcino D.O.C.

Rossofonte je mimořádné Rosso di Montalcino. Pro jeho výrobu se použilo jako základ deklasované Brunello, které nevykazovalo ty nejlepší vlastnosti a tak se Paolo Bianchini v tomto roce Brunello nedělat a ty nejlepší hrozny použít pro výrobu tohoto Rosso di Montalcino. Hrozny jsou z jižních svahů vinice “La Fonte”.

 Živá rubínová barva, příjemná vinná ovocná vůně, s jemným náznakem koření. Ve svěží lahodné chuti nacházíme větší harmoničnost a plnost.

Je to velmi dobré víno, které se hodí téměř ke všem pokrmům, zejména však k masům červeným i bílým.

Cena: 770 Kč vč. DPH
Detail ks

« Předchozí1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8Další »

  • Capezzana

    Capezzana

    Vinařství Capezzana a jeho vína mají velmi dlouhou tradici a působivou historii nejméně 1200 let starou. Ve státním archivu ve Florencii se nachází dokument – je to smlouva z r. 804 o nájmu usedlosti, spolu s vinicemi a olivovými háji. Víno se však zde pěstovalo už v předřímské době, cca před 3000 lety.

    Usedlost Capezzana, bývalé medicejské panství, je od začátku minulého století v majetku staré šlechtické rodiny Contini Bonacossi. Její vinice jsou součástí jedné z nejmenších DOCG oblastí – Carmignano.  Je zásluhou především právě hraběte Ugo Contini Bonacossi, že se v roce 1975 vrátil vínům této oblasti historický název Carmignano, do té doby to byla jenom podoblast Chianti Montalbano.

    Hrabě Ugo se svými dětmi vede vinařství s tou nejlepší filosofií: „věrnost tradici, avšak tradici, která není kamenná, ale v přirozeném pohybu“ … „nesmí se ztratit charakter vína a oblasti, kde se víno vyrábí“ … „tradice je též výsledek četných zlepšení a inovací, které se průběhem času prověřují novými generacemi vinařů. Jsem přesvědčen, že je naší povinností hledat stále lepší způsoby výroby vína, tak jak se to vždy dělávalo a jak nám to dnešní technika a technologie umožňuje“…

    capezzana.itVína z tohoto vinařství

  • Michele Satta

    Michele Satta

    Oblast Bolgheri je jednou z nejmladších apelací D.O.C., avšak vůbec první v Itálii, kde jsou základem vín mezinárodní odrůdy. Průkopníkem tohoto, pro Itálii nezvyklého stylu, se stal baron Incisa della Rocchetta, který už v 30. letech minulého století vysadil v Bolgheri francouzské odrůdy, zejména Cabernet Sauvignon a Merlot, a který poté v 60. letech se svým vínem Sassicaia proslavil vína z Bolgheri v celém světě. 

    Michele Satta je jedním z výborných pokračovatelů tohoto stylu pro Bolgheri typického. Hospodaří na 30 ha nejlepších vinic v blízkosti moře. Už po několik let se svými víny patří mezi nejdůležitější výrobce oblasti, zejména co se týče kvality.

    www.michelesatta.comVína z tohoto vinařství

  • Petrolo

    Petrolo

    Toto malé toskánské vinařství z oblasti Chianti Colli Aretini patří do nejužší italské kvalitativní špičky. Vinařství vlastní paní Lucia Sanjust Bazocchi a vede ho její syn Dr. Luca Sanjust.

    Vinná réva se pěstuje na 31 hektarech, v nadmořské výšce 250–450 metrů nad mořem. Půda je jílovito kamenitá s rozvrstvením břidlice.

    Vyrábí se pro tuto oblast netradiční vína, pouze 4 druhy,  jako „cru“ 3 z nich: Galantrona (100% Merlot), Torrione (100% Sangiovese) a Boggina (100% Sangiovese).

    www.petrolo.itVína z tohoto vinařství

  • Poliziano

    Rodinné vinařství POLIZIANO se dramaticky změnilo po příchodu syna ze studií v r. 1980, kdy Federico Carletti převzal vedení celého statku. Zaměřil se v první řadě na zlepšení kvality a dodnes je hlavní filosofií vinařství nejlepší kvalita jak na vinici, tak i ve výrobě, aby i konečný produkt byl špičkové kvality.

    Všechna vína ve vinařství Poliziano jsou vyráběna z hroznů vypěstovaných na vlastních vinicích, čímž si udržují charakteristiku vinice i jednotlivých ročníků. Vinice s méně příznivými podmínkami byly zrušeny a naopak se v průběhu let vysadily nové s vybranými klony tradičních odrůd v nejlépe exponovaných pozicích. V současnosti vinařství hospodaří na 240 ha vinic, z toho 120 ha registrovaných v albu DOC a DOCG.

    Dnes je vinařství Poliziano považováno bezesporu za jedno z nejlepších v oblasti Montepulciana a těší se světovému renomé.

    www.carlettipoliziano.comVína z tohoto vinařství

  • Biondi Santi - Tenuta Il Greppo

    Nejstarší a nejslav nější výrobce Brunella v Montalcinu.Sláva vinařství Greppo začala v druhé polovině 18. století, kdy Clemente Santi se svým vnukem Ferruccio Biondi Santi začal vinifikovat mošt ze 100% Sangiovese a vzniklo první Brunello.

    www.biondisanti.itVína z tohoto vinařství

  • GEOGRAFICO

    GEOGRAFICO

    V roce 1961 založilo 17 malých a středních vinařů z historické a nejprestižnější oblasti Chianti Classico družstvo, aby mohli zlepšit kvalitu své produkce použitím nejmodernějších technologií a zefektivněním obchodní činnosti, zejména na mezinárodním trhu. Dnes družstvo združuje přes 200 vinařů a kromě původních vinic v tradiční oblasti mezi městečky Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti a Radda in Chianti, družstvo vyrábí vína i z dalších nejprestižnějších vinařských oblastí  Toskánska, od Brunella z Montalcina, přes Vino Nobile z Montepulciana až po Vernacciu di San Gimignano.

    www.chiantigeografico.itVína z tohoto vinařství

  • Fattoria di Basciano

    Fattoria di Basciano

    Masi je známé jméno v toskánském světě vína více než 100 let. Vinařství Fattoria di Basciano se nachází v srdci překrásné oblasti Rufina nedaleko Florencie, kde rodina Masi dělá kvalitní víno už po 3 generace. Největší úspěchy se dostavili za vedení nejmladšího z rodiny, Dr. Paolo Masiho, který zúročil své vědomosti ze studia a praktické znalosti z cest. Důsledná práce na vinici, zavedení nejmodernějších technologií vedlo k neuvěřitelnému zlepšení kvality produkovaného vína.

    Dnes vína z Fattorie di Basciano dostávají mnohá ocenění v Itálii i ve světě,  ale přitom jsou stále k dostání za velmi přijatelné ceny.

    Vína z tohoto vinařství

  • Castello di Ama

    V srdci oblasti Chianti Classico, mezi městečky Gaiole a Radda, se Sienou na horizontu se nachází jedno z nejlepších a světově nejuznávanějších vinařství Toskánska.  Zásluhy na tomto nesporném úspěchu vinařství má majitelka paní Lorenza Sebasti a enolog Marco Palanti, kteří tvoří nerozlučnou dvojici nejen v práci, ale i v soukromém životě.

    V majetku vinařství je 250 ha zemědělské půdy, z čehož je 90 ha vinic a 40 ha oliv. Vinice se nacházejí v průměrné nadmořské výšce 450 m a byly nově vysázeny mezi rokem 1964 a 1978. Všechna vyráběná vína pochází výlučně z vlastních vinic a jsou charakterizována jednotným stylem. 

    Kromě tradičních odrůd vinařství velmi úspěšně experimentuje s mezinárodními odrůdami jako je Merlot, Pinot Nero a Chardonnay, které byly vysázeny začátkem 80. let dvacátého  století. Nicméně každá odrůda vyjadřuje a podtrhuje nezaměnitelný výraz tohoto mimořádného „terroir“.

    Marco Palanti je jedním z nejvíce respektovaných vinařů v Toskánsku. V roce 2005 se stal presidentem  Consorzia Chianti Classico.

    www.castellodiama.comVína z tohoto vinařství

  • Vittorio Innocenti

    Vittorio Innocenti

    Profesor Vittorio Innocenti původně přednášel filozofii na florentské univerzitě. Před mnoha lety se vzdal profesorské kariéry a se svojí ženou Marii Rosou (původně divadelní historičkou) a synem Tomassem  se starají o rodinné vinařství, které má celkem 32 ha, z čeho 12 ha jsou vinice. Vinice se nacházejí na nejlepších místech mezi Montepulcianem a Montefollonicem, kamenným středověkým městečkem, v nadmořské výšce 330 – 350 m.

    www.cantineinnocenti.itVína z tohoto vinařství

  • Ciacci Piccolomini d´Aragona

    Jméno rodu Piccolomini, které nese toto skvělé vinařství, je význačné v italských dějinách a svým způsobem se zapsalo i do české historie.

    Dnes statky rodu Piccolomini v oblasti Montalcina zahrnují cca 200 ha, z čehož je 35 ha vinic. Nynější vlastník Paolo Bianchini pokračuje v nejlepších tradicích rodu, zejména co se týče vinic a vinařství a daří se mu vyrábět špičkové Brunello, v současnosti ve světě jedno z nejžádanějších vín.

    www.ciaccipiccolomini.comVína z tohoto vinařství

  • Badia a Coltibuono

    Prestižní vinařství ze srdce klasického Chianti, s důrazem na biologickou výrobu vína. 

    Toskánské vinařství Badia a Coltibuono najdete v samém srdci oblasti Chianti Classico. V 11. století byl na jednom z nejvyšších kopců vybudován románský klášter, okolo něhož zdejší mniši vysazovali vinice a v průběhu staletí obhospodařovali několik tisícovek akrů vinic. 

    V roce 1810, kdy bylo Toskánsko pod nadvládou Napoleona, však museli mniši klášter, jehož italský název Badia a Coltibuono můžeme přeložit jako „opatství dobré úrody“, opustit. Sekularizované opatství spolu s přilehlými pozemky v polovině 19. století koupil bankéř z Florencie, předek dnešních majitelů, rodiny Stucchi Prinetti.

    coltibuono.comVína z tohoto vinařství

  • Castello del Terriccio

    Hrabě Gian Annibale Rossi di Medelana uskutečnil svůj životní sen. Původně nadšený chovatel koní, když jej ale před 30 lety kůň shodil a hrabě ochrnul, vzal to jako životní výzvu a začal se věnovat vinařství. Dnes z vinařství Castello del Terriccio pochází nejexkluzivnější toskánská vína, která dosáhla na ta nejvyšší ocenění.

    Vína jsou dělaná ve stylu Bordeaux, jak je už v oblasti Bolgheri zvykem.

    www.terriccio.itVína z tohoto vinařství

  • Castello Tricerchi

    www.castellotricerchi.comVína z tohoto vinařství