Toskánsko /Toscana/


Hodnocení
  • Vína
  • Vinařství

« Předchozí1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8Další »

Toskánsko Rosso di Montepulciano D.O.C.
Rosso di Montepulciano D.O.C.

Rosso di Montepulciano je druhým důležitým vínem z Montepulciana. Vyrábí se ze stejných odrůd pěstovaných většinou i na stejných vinicích jako slavnější Vino Nobile.

Federico Carletti své Rosso přiblížil více světovému trendu a tak ke klasickému Prugnolo (80%) přidal odrůdu Merlot (20%).

Vzniklo tak velmi pěkné víno - mladé, ovocné, tělnaté, ale ne tvrdé. Barva rubínová, intenzívní vůně lesního ovoce, chuť velmi příjemná, komplexní a vyvážená.

Hodí se v podstatě ke každému jídlu, v případě, že osobní preference nevyžadují víno bílé. Vhodná teplota při podávání je 18° - 20° C.

Živé, mladé, čerstvé víno z Montepulciana. Velmi dobrá relace kvalita vers.cena.

  • L´Espresso: * *
  • Gambero Rosso: *
  • Duemilavini: * * *
Cena: 425 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Rosso di Montepulciano D.O.C., MAGNUM
Rosso di Montepulciano D.O.C., MAGNUM

Rosso di Montepulciano je druhým důležitým vínem z Montepulciana. Vyrábí se ze stejných odrůd pěstovaných většinou i na stejných vinicích jako slavnější Vino Nobile.

Federico Carletti své Rosso přiblížil více světovému trendu a tak ke klasickému Prugnolo (80%) přidal odrůdu Merlot (20%).

Vzniklo tak velmi pěkné víno - mladé, ovocné, tělnaté, ale ne tvrdé. Barva rubínová, intenzívní vůně lesního ovoce, chuť velmi příjemná, komplexní a vyvážená.

Hodí se v podstatě ke každému jídlu, v případě, že osobní preference nevyžadují víno bílé. Vhodná teplota při podávání je 18° - 20° C.

Živé, mladé, čerstvé víno z Montepulciana. Velmi dobrá relace kvalita vers.cena.

  • L´Espresso: * *
  • Gambero Rosso: *
  • Duemilavini: * * *
Cena: 790 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G.
Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G.

Dr. Carletti je v Montepulcianu považován za jednoho z nejlepších vinařů a také jeho vína jsou tak náležitě oceňována.

Vino Nobile má klasické odrůdové složení Prugnolo (80%), tj. místní klon Sangiovese, s dodatkem odrůd Canaiolo Nero, Colorino a Merlot, jenž jsou s velkou péčí pěstovány na nejlepších vinicích této oblasti. Stejná péče se věnuje vínu při jeho výrobě ve sklepě. Vzniká tak vynikající víno, které perfektně vyjadřuje velký potenciál oblasti Montepulciano. Je to opravdu víno ušlechtilé, jak zní doslovný překlad, s velkou strukturou, intenzívní vůní a krásnou a komplexní chutí. Toto základní víno vinařství POLIZIANO je uváděno v příručce Gambero Rosso jako jedno z nejlepších italských vín, když se posuzuje kvalita s přiměřenou cenou. Vino Nobile, se pije zejména k hlavním masovým chodům, též se hodí k pikantním sýrům.

Vhodná teplota při podávání je 18° - 20° C.

Vynikající a elegantní víno, které je opravdu „ušlechtilé“.

  • L´Espresso: * * * *
  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * *
Cena: 795 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Vino Nobile di Montepulciano „Asinone“ D.O.C.G.
Vino Nobile di Montepulciano „Asinone“ D.O.C.G.

Vinice „Asinone“ dává nejkvalitnější hrozny tradičních odrůd Prugnolo (80%), Canaiolo Nero, Mammolo, Colorino a Merlot pro nejlepší Vino Nobile z vinařství POLIZIANO.

Chuť je plná, elegantní, s hlubokými tříslovinami avšak uhlazenými a nakonec krásná a nekonečná dochuť…“

Víno vhodné pro prestižní příležitosti k hlavním masovým chodům a též k pikantním sýrům.

Vhodná teplota při podávání je 18°- 19° C.

Stabilní ocenění 3 barevné sklenice v každém ročníku Gambero Rosso.

Asinone je nejlepší „cru“ z Montepulciana.

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 1 595 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Vino Nobile di Montepulciano „Asinone“ D.O.C.G.,MAGNUM
Vino Nobile di Montepulciano „Asinone“ D.O.C.G.,MAGNUM

Vinice „Asinone“ dává nejkvalitnější hrozny tradičních odrůd Prugnolo (80%), Canaiolo Nero, Mammolo, Colorino a Merlot pro nejlepší Vino Nobile z vinařství POLIZIANO.

Chuť je plná, elegantní, s hlubokými tříslovinami avšak uhlazenými a nakonec krásná a nekonečná dochuť…“

Víno vhodné pro prestižní příležitosti k hlavním masovým chodům a též k pikantním sýrům.

Vhodná teplota při podávání je 18°- 19° C.

Stabilní ocenění 3 barevné sklenice v každém ročníku Gambero Rosso.

Asinone je nejlepší „cru“ z Montepulciana.

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 3 300 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Le Stanze del Poliziano, I.G.T.
Le Stanze del Poliziano, I.G.T.

Pod názvem „Le Stanze“ Poliziano vyrábí “supertoskánské” víno pojmenované podle básnické sbírky středověkého básníka Angela Ambrogini, známého spíše pod jménem Poliziano, kterého má vinařství ve svém emblému.

Složení: Cabernet Sauvignon 65-70%, Merlot 30-35%. Víno zraje 18 měsíců v barriques a 500 l sudech, poté ještě 8 měsíců v lahvích. Komplexní vůně a chuť, víno mezinárodního stylu nejvyšší úrovně. Ideální k bohatým hlavním chodům a uzrálým sýrům.

Vhodné k dlouhodobému uložení až 15 let.

Servírujeme při teplotě 16°- 18° C.

Excelentní supertoskánské víno, Cabernet Sauvignon a Merlot.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 1 600 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Mandrone di Lohsa, Maremma Rosso I.G.T.
Mandrone di Lohsa, Maremma Rosso I.G.T.

Prestižní víno z vinařství Lohsa, které se nachází v Maremmě, nové toskánské vinařské oblasti na západním toskánském pobřeží.

Složení: Cabernet Sauvignon (80%), Petit Verdot (10%), Alicante (10%).

Víno má rubínovou barvu s tendencí do granátové. Mohutné avšak přitom elegantní, sametově hebké přitom však s velkou strukturou, víno s velkým temperamentem, typickým středomořským charakterem.

V příhodných podmínkách víno lze skladovat 15 a více let. Hodí se k důležitým hlavním masovým chodům a zvěřině, též k uzrálým sýrům. Vhodné k většině jídel, zejména pečenému masu.

Vhodná teplota při podávání je 18°- 20°C.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * *
Cena: 1 025 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Toscana Rosso I.G.T.
Toscana Rosso I.G.T.

Červené toskánské víno od proslulého výrobce, ze stejné oblasti kde se vyrábí slavné Brunello. Jako všechna vína z Montalcina má toto toskánské červené základ v odrůdě Sangiovese Grosso (více než 90%), kterou doplňuje Merlot a Cabernet Sauvignon. Zraje v sudech ze slovinského dubu.

Barva je rubínová, vůně velmi intenzivní, ovocná s lehkým nádechem koření. Je to hotové víno, dostatečně tělnaté, plné, pěkně zakulacené a harmonické.

Gastronomické použití je velmi mnohostranné, dá se pít ke každému jídlu. Od toskánských předkrmů, přes těstoviny, po všechny masové hlavní chody. Hodí se rovněž k sýrům.

Podáváme při teplotě 18°C.

Vynikající poměr kvality a ceny dává toto víno na samý vrchol mezi víny své kategorie, dokonce předstihuje i vína mnohem dražší.

Cena: 280 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko ATEO, Sant’Antimo D.O.C.
ATEO, Sant’Antimo D.O.C.

Toto víno vzniklo v r. 1989, kdy kvůli nepříznivému počasí rozhodl Giuseppe Bianchini nedělat Brunello v podprůměrné kvalitě. Toto rozhodnutí vzniklo v návaznosti na první sběr z vinic vysázených mezinárdními odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot.

Merlot a Cabernet Sauvignon zhruba ve stejném poměru.Merlot a Cabernet zraje v Bariku 18 měsíců, Sangiovese ve velkých sudech (85 hl) ze slovinského dubu. Etérická vůně s bylinkami, kořením, ovocná. Chuť s plným tělem, dobře harmonická, jemná avšak s výrazným tříslem.

Velké, přitažlivé víno, za skvělou cenu.

  • Veronelli: 91
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 390 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko FABIUS, Sant´Antimo Rosso D.O.C.
FABIUS, Sant´Antimo Rosso D.O.C.

Víno pojmenováno podle Fabia, biskupa z Montalcina ze 17. století.

Odrůdové složení: 100% Syrah

Tato odrůda byla vysázena na vinici „Del Conte“, je to pro tuto odrůdu vynikající terroir s mimořádnýnm mikroklimatem.

Vinifikace probíhá v nerezových tancích, víno poté zraje 15 měsíců v baricích z francouzského a amerického dubu.

Velmi intenzivní rubínová barva. Výrazná vůně, komplexní, dlouhotrvající, ovocná - patrné zralé ostružiny, borůvky, švestky, vanilka a sladký tabák. Chuť potvrzuje aroma, je teplá, měkká, dobře vyvážená a dlouhotrvající, se zakulaceným tříslem.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 445 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Rosso di Montalcino D.O.C.
Rosso di Montalcino D.O.C.

Slavný rod Piccolominiů psal nejen italské, ale i české dějiny. Dnes vína z jejich vinic u Montalcina jsou však neméně slavná. Pro výrobu tohoto Rosso di Montalcino se používá stejných hroznů jako pro výrobu velkého Brunella, z jižních svahů vinic “La Fonte” zapsaných do apelace DOCG, jenže jsou to vinice mladé (4 – 8 let).

Živá rubínová barva, příjemná vinná ovocná vůně, s jemným náznakem koření. Ve svěží lahodné chuti nacházíme lehounkou přítomnost dřeva. Je to velmi dobré víno, které se hodí téměř ke všem pokrmům, zejména však k masům červeným i bílým.

Robert Parker: „Je to nejlepší Rosso di Montalcino, jaké jsem kdy ochutnal“.

  • Veronelli: 90
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 590 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Brunello di Montalcino D.O.C.G.
Brunello di Montalcino D.O.C.G.

Prestižní montalcinské vinařství Ciacci Piccolomini d’Aragona má vinice v nejlepší jižní části DOCG oblasti Brunello di Montalcino. I jejich základní Brunello je skvělé víno, které předčí většinu svých rivalů. 100% Sangiovese Grosso. Fermentace probíhá tradičním způsobem 28 dní. Víno poté zraje nejméně 3 roky v 85 hl sudech ze slovinského dubu a pak ještě leží v lahvích 6 měsíců, než může přijít do prodeje. Jiskrná rubínová až granátová barva, výrazná vůně červeného ovoce, kakaa a sladkého tabáku. Chuť plná a intenzivní, s dostatkem jemných tříslovin, optimální kyselost a nakonec dochuť příkladně dlouhá. Víno je velmi elegantní, tzv. “víno k meditaci”.

Vhodné k delšímu uložení.

Výborně se hodí k pečenému masu, zvěřině a uzrálým sýrům.

  • Veronelli: 91
Cena: 1 400 Kč vč. DPH
Detail ks

« Předchozí1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8Další »

  • Capezzana

    Capezzana

    Vinařství Capezzana a jeho vína mají velmi dlouhou tradici a působivou historii nejméně 1200 let starou. Ve státním archivu ve Florencii se nachází dokument – je to smlouva z r. 804 o nájmu usedlosti, spolu s vinicemi a olivovými háji. Víno se však zde pěstovalo už v předřímské době, cca před 3000 lety.

    Usedlost Capezzana, bývalé medicejské panství, je od začátku minulého století v majetku staré šlechtické rodiny Contini Bonacossi. Její vinice jsou součástí jedné z nejmenších DOCG oblastí – Carmignano.  Je zásluhou především právě hraběte Ugo Contini Bonacossi, že se v roce 1975 vrátil vínům této oblasti historický název Carmignano, do té doby to byla jenom podoblast Chianti Montalbano.

    Hrabě Ugo se svými dětmi vede vinařství s tou nejlepší filosofií: „věrnost tradici, avšak tradici, která není kamenná, ale v přirozeném pohybu“ … „nesmí se ztratit charakter vína a oblasti, kde se víno vyrábí“ … „tradice je též výsledek četných zlepšení a inovací, které se průběhem času prověřují novými generacemi vinařů. Jsem přesvědčen, že je naší povinností hledat stále lepší způsoby výroby vína, tak jak se to vždy dělávalo a jak nám to dnešní technika a technologie umožňuje“…

    capezzana.itVína z tohoto vinařství

  • Michele Satta

    Michele Satta

    Oblast Bolgheri je jednou z nejmladších apelací D.O.C., avšak vůbec první v Itálii, kde jsou základem vín mezinárodní odrůdy. Průkopníkem tohoto, pro Itálii nezvyklého stylu, se stal baron Incisa della Rocchetta, který už v 30. letech minulého století vysadil v Bolgheri francouzské odrůdy, zejména Cabernet Sauvignon a Merlot, a který poté v 60. letech se svým vínem Sassicaia proslavil vína z Bolgheri v celém světě. 

    Michele Satta je jedním z výborných pokračovatelů tohoto stylu pro Bolgheri typického. Hospodaří na 30 ha nejlepších vinic v blízkosti moře. Už po několik let se svými víny patří mezi nejdůležitější výrobce oblasti, zejména co se týče kvality.

    www.michelesatta.comVína z tohoto vinařství

  • Petrolo

    Petrolo

    Toto malé toskánské vinařství z oblasti Chianti Colli Aretini patří do nejužší italské kvalitativní špičky. Vinařství vlastní paní Lucia Sanjust Bazocchi a vede ho její syn Dr. Luca Sanjust.

    Vinná réva se pěstuje na 31 hektarech, v nadmořské výšce 250–450 metrů nad mořem. Půda je jílovito kamenitá s rozvrstvením břidlice.

    Vyrábí se pro tuto oblast netradiční vína, pouze 4 druhy,  jako „cru“ 3 z nich: Galantrona (100% Merlot), Torrione (100% Sangiovese) a Boggina (100% Sangiovese).

    www.petrolo.itVína z tohoto vinařství

  • Poliziano

    Rodinné vinařství POLIZIANO se dramaticky změnilo po příchodu syna ze studií v r. 1980, kdy Federico Carletti převzal vedení celého statku. Zaměřil se v první řadě na zlepšení kvality a dodnes je hlavní filosofií vinařství nejlepší kvalita jak na vinici, tak i ve výrobě, aby i konečný produkt byl špičkové kvality.

    Všechna vína ve vinařství Poliziano jsou vyráběna z hroznů vypěstovaných na vlastních vinicích, čímž si udržují charakteristiku vinice i jednotlivých ročníků. Vinice s méně příznivými podmínkami byly zrušeny a naopak se v průběhu let vysadily nové s vybranými klony tradičních odrůd v nejlépe exponovaných pozicích. V současnosti vinařství hospodaří na 240 ha vinic, z toho 120 ha registrovaných v albu DOC a DOCG.

    Dnes je vinařství Poliziano považováno bezesporu za jedno z nejlepších v oblasti Montepulciana a těší se světovému renomé.

    www.carlettipoliziano.comVína z tohoto vinařství

  • Biondi Santi - Tenuta Il Greppo

    Nejstarší a nejslav nější výrobce Brunella v Montalcinu.Sláva vinařství Greppo začala v druhé polovině 18. století, kdy Clemente Santi se svým vnukem Ferruccio Biondi Santi začal vinifikovat mošt ze 100% Sangiovese a vzniklo první Brunello.

    www.biondisanti.itVína z tohoto vinařství

  • GEOGRAFICO

    GEOGRAFICO

    V roce 1961 založilo 17 malých a středních vinařů z historické a nejprestižnější oblasti Chianti Classico družstvo, aby mohli zlepšit kvalitu své produkce použitím nejmodernějších technologií a zefektivněním obchodní činnosti, zejména na mezinárodním trhu. Dnes družstvo združuje přes 200 vinařů a kromě původních vinic v tradiční oblasti mezi městečky Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti a Radda in Chianti, družstvo vyrábí vína i z dalších nejprestižnějších vinařských oblastí  Toskánska, od Brunella z Montalcina, přes Vino Nobile z Montepulciana až po Vernacciu di San Gimignano.

    www.chiantigeografico.itVína z tohoto vinařství

  • Fattoria di Basciano

    Fattoria di Basciano

    Masi je známé jméno v toskánském světě vína více než 100 let. Vinařství Fattoria di Basciano se nachází v srdci překrásné oblasti Rufina nedaleko Florencie, kde rodina Masi dělá kvalitní víno už po 3 generace. Největší úspěchy se dostavili za vedení nejmladšího z rodiny, Dr. Paolo Masiho, který zúročil své vědomosti ze studia a praktické znalosti z cest. Důsledná práce na vinici, zavedení nejmodernějších technologií vedlo k neuvěřitelnému zlepšení kvality produkovaného vína.

    Dnes vína z Fattorie di Basciano dostávají mnohá ocenění v Itálii i ve světě,  ale přitom jsou stále k dostání za velmi přijatelné ceny.

    Vína z tohoto vinařství

  • Castello di Ama

    V srdci oblasti Chianti Classico, mezi městečky Gaiole a Radda, se Sienou na horizontu se nachází jedno z nejlepších a světově nejuznávanějších vinařství Toskánska.  Zásluhy na tomto nesporném úspěchu vinařství má majitelka paní Lorenza Sebasti a enolog Marco Palanti, kteří tvoří nerozlučnou dvojici nejen v práci, ale i v soukromém životě.

    V majetku vinařství je 250 ha zemědělské půdy, z čehož je 90 ha vinic a 40 ha oliv. Vinice se nacházejí v průměrné nadmořské výšce 450 m a byly nově vysázeny mezi rokem 1964 a 1978. Všechna vyráběná vína pochází výlučně z vlastních vinic a jsou charakterizována jednotným stylem. 

    Kromě tradičních odrůd vinařství velmi úspěšně experimentuje s mezinárodními odrůdami jako je Merlot, Pinot Nero a Chardonnay, které byly vysázeny začátkem 80. let dvacátého  století. Nicméně každá odrůda vyjadřuje a podtrhuje nezaměnitelný výraz tohoto mimořádného „terroir“.

    Marco Palanti je jedním z nejvíce respektovaných vinařů v Toskánsku. V roce 2005 se stal presidentem  Consorzia Chianti Classico.

    www.castellodiama.comVína z tohoto vinařství

  • Vittorio Innocenti

    Vittorio Innocenti

    Profesor Vittorio Innocenti původně přednášel filozofii na florentské univerzitě. Před mnoha lety se vzdal profesorské kariéry a se svojí ženou Marii Rosou (původně divadelní historičkou) a synem Tomassem  se starají o rodinné vinařství, které má celkem 32 ha, z čeho 12 ha jsou vinice. Vinice se nacházejí na nejlepších místech mezi Montepulcianem a Montefollonicem, kamenným středověkým městečkem, v nadmořské výšce 330 – 350 m.

    www.cantineinnocenti.itVína z tohoto vinařství

  • Ciacci Piccolomini d´Aragona

    Jméno rodu Piccolomini, které nese toto skvělé vinařství, je význačné v italských dějinách a svým způsobem se zapsalo i do české historie.

    Dnes statky rodu Piccolomini v oblasti Montalcina zahrnují cca 200 ha, z čehož je 35 ha vinic. Nynější vlastník Paolo Bianchini pokračuje v nejlepších tradicích rodu, zejména co se týče vinic a vinařství a daří se mu vyrábět špičkové Brunello, v současnosti ve světě jedno z nejžádanějších vín.

    www.ciaccipiccolomini.comVína z tohoto vinařství

  • Badia a Coltibuono

    Prestižní vinařství ze srdce klasického Chianti, s důrazem na biologickou výrobu vína. 

    Toskánské vinařství Badia a Coltibuono najdete v samém srdci oblasti Chianti Classico. V 11. století byl na jednom z nejvyšších kopců vybudován románský klášter, okolo něhož zdejší mniši vysazovali vinice a v průběhu staletí obhospodařovali několik tisícovek akrů vinic. 

    V roce 1810, kdy bylo Toskánsko pod nadvládou Napoleona, však museli mniši klášter, jehož italský název Badia a Coltibuono můžeme přeložit jako „opatství dobré úrody“, opustit. Sekularizované opatství spolu s přilehlými pozemky v polovině 19. století koupil bankéř z Florencie, předek dnešních majitelů, rodiny Stucchi Prinetti.

    coltibuono.comVína z tohoto vinařství

  • Castello del Terriccio

    Hrabě Gian Annibale Rossi di Medelana uskutečnil svůj životní sen. Původně nadšený chovatel koní, když jej ale před 30 lety kůň shodil a hrabě ochrnul, vzal to jako životní výzvu a začal se věnovat vinařství. Dnes z vinařství Castello del Terriccio pochází nejexkluzivnější toskánská vína, která dosáhla na ta nejvyšší ocenění.

    Vína jsou dělaná ve stylu Bordeaux, jak je už v oblasti Bolgheri zvykem.

    www.terriccio.itVína z tohoto vinařství

  • Castello Tricerchi

    www.castellotricerchi.comVína z tohoto vinařství