Toskánsko /Toscana/


Hodnocení
  • Vína
  • Vinařství

« Předchozí1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8Další »

Toskánsko Chianti Rufina D.O.C.G. Riserva, Fatt. di Basciano
Chianti Rufina D.O.C.G. Riserva, Fatt. di Basciano

Z vybraných hroznů a jenom v nejpříznivějších letech se ve vinařství Fattoria di Basciano vyrábí tato vynikající Riserva Chianti z podoblasti Rufina. 14 měsíců zraje v sudech z francouzského dubu, poté ještě alespoň 6 měsíců afinuje v lahvích.

Vyrábí se z odrůd Sangiovese (93%) a Colorino (7%).

Tmavě rubínová až granátová barva, intenzivní vůně lesních plodů s náznaky koření. Chuť harmonická, plná, avšak pěkně zakulacená, s dostatkem jemných tříslovin.

Víno je vhodné i k delšímu uložení.

Výborně se hodí k pečenému masu, zvěřině a uzrálým sýrům.

Ideální teplota při podávání je 18°C.

Wine Spectator řadí mezi “Best Value Wines“.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 649 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Costa di Giulia, Bolgheri Bianco DOC
Costa di Giulia, Bolgheri Bianco DOC

Michele Satta původně dělal toto víno jako tradiční 100% Vermentino, jak se dělávalo na toskánském západním pobřeží. S přesvědčením, že oblast Bolgheri může produkovat podstatně lepší bílá vína , začal od r. 1997 přidávat k Vermentinu Sauvignon Blanc.

Velmi pečlivá práce na vinici přinesla své plody. Dnes k Vermentinu přidává 35% Sauvignon Blanc, jenž dotváří krásnou strukturu vína, bohatou, ovocnější, s dlouho dochutí na patře.

Podáváme při teplotě 10 - 12°C.

  • Duemilavini: * * * *
  • Veronelli: 88
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 555 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Giovin Re, Bianco di Toscana I.G.T.
Giovin Re, Bianco di Toscana I.G.T.

Toto víno vzniklo díky momentální intuici, když během vinobraní Michele Satta ochutnal hrozen odrůdy Viognier, které pár keřů měl na vinici.

Kvašení probíhá v barikových sudech. Bez přidávání kvasinek nebo jakýchkoliv jiných přísad zůstává víno na kalech až do března, kdy se lahvuje bez filtrace.

Odrůdové složení: 100% Viognier. Třpytivá zlatistá barva. Nasládla vůně šlehačkových zákusků předchází výraznějším ovocným a máslovým tónům v chuti, s patrným ananasem a meruňkovou zavařeninou. Chuť překrásně dotváří a podtrhává v optimální míře dávkovaná vanilka. Víno dává pocit prosluněnosti, je nadmíru elegantní a harmonické, s nekonečnou dochutí.

Mimořádně vhodné k plodům moře a zejména ke korýšům.

V pořadu o víně italské televize RAI1 se tento Viognier dostal do finále a byl vyhodnocen jako 2. nejlepší bílé víno Itálie.

  • Duemilavini: * * *
Cena: 1 183 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Bolgheri Rosato , D.O.C.
Bolgheri Rosato , D.O.C.

Oblast Bolgheri leží v západním Toskánsku na pobřeží Středozemního moře. Oblast je dlouho známá svým bohatým a komplexním růžovým vínem se základem tradičního Sangiovese.

Velmi krátká doba fermentace se šlupkami (max. 3 hod.), poté se postupuje jako při výrobě bílého vína.

Toto růžové víno je velmi harmonické a vyvážené, s jemným ovocným výrazem na patře. Všeobecně se doporučuje k předkrmům, rybám ve všech úpravách, jemnému bílému masu.

Vzácně vysoká kvalita mezi růžovými víny za přijatelnou cenu.

Cena: 430 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Bolgheri Rosso D.O.C.
Bolgheri Rosso D.O.C.

Toto červené víno je výrazem vinice, kterou Michele Satta vysadil před více než 15 lety a kde chtěl ukázat velký potenciál oblasti Bolgheri pro červená vína s velkým charakterem. Vinice je tradičně založena relativně dost hustě (6200 keřů / 1 ha), s ohledem na přirozenou rovnováhu vinice. Ruční sběr při optimální zralosti hroznů zaručuje kvalitní mošt pro kvašení bez přidávání kvasinek. Na šlupkách kvasí mošt nejméně 3 týdny. Po 10 měsících zrání v barikových sudech se víno stáčí do lahví bez filtrace.

Odrůdové složení: Cabernet 30 %, Merlot 30 %, Sangiovese 30 %, zbytek další červené odrůdy. Jiskrná rubínová až granátová barva, příjemná, dost výrazná vůně, s náznaky koření, kakaa a sladkého tabáku. Chuť plná a harmonická. Je to univerzální, velmi příjemné víno.

Výborně se hodí k masovým předkrmům, těstovinám s červenou omáčkou, téměř ke každému, zejména červenému masu, rovněž k sýrům.

  • Duemilavini: * * * * *
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 600 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Bolgheri Rosso D.O.C. MAGNUM
Bolgheri Rosso D.O.C. MAGNUM

Toto červené víno je výrazem vinice, kterou Michele Satta vysadil před více než 15 lety a kde chtěl ukázat velký potenciál oblasti Bolgheri pro červená vína s velkým charakterem. Vinice je tradičně založena relativně dost hustě (6200 keřů / 1 ha), s ohledem na přirozenou rovnováhu vinice. Ruční sběr při optimální zralosti hroznů zaručuje kvalitní mošt pro kvašení bez přidávání kvasinek. Na šlupkách kvasí mošt nejméně 3 týdny. Po 10 měsících zrání v barikových sudech se víno stáčí do lahví bez filtrace.

Odrůdové složení: Cabernet 30 %, Merlot 30 %, Sangiovese 30 %, zbytek další červené odrůdy. Jiskrná rubínová až granátová barva, příjemná, dost výrazná vůně, s náznaky koření, kakaa a sladkého tabáku. Chuť plná a harmonická. Je to univerzální, velmi příjemné víno.

Výborně se hodí k masovým předkrmům, těstovinám s červenou omáčkou, téměř ke každému, zejména červenému masu, rovněž k sýrům.

  • Duemilavini: * * * * *
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 1 403 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Syrah, Rosso Toscano I.G.T.
Syrah, Rosso Toscano I.G.T.

Toto červené víno je výrazem vinice, Michele Satta ji vysadil  již v roce 1991. Chtěl ukázat velký potenciál oblasti Bolgheri pro červená vína s velkým charakterem. Ruční sběr při optimální zralosti hroznů zaručuje kvalitní mošt pro kvašení bez přidávání kvasinek. Na šlupkách kvasí mošt nejméně 4 týdny. Po 12 měsících zrání v barikových sudech se víno stáčí do lahví bez filtrace.

Odrůdové složení:100% Syrah.

Velmi intenzivní rubínová barva. Výrazná vůně, komplexní, dlouhotrvající, ovocná - patrné zralé ostružiny, borůvky, švestky, vanilka a sladký tabák. Chuť potvrzuje aroma, je teplá, měkká, dobře vyvážená a dlouhotrvající, se zakulaceným tříslem.

Výborně se hodí k masovým předkrmům, těstovinám s červenou omáčkou, téměř ke každému, zejména červenému masu, rovněž k sýrům.

  • Duemilavini: * * * *
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 1 080 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Piastraia, Bolgheri Rosso D.O.C.
Piastraia, Bolgheri Rosso D.O.C.

Velkým červeným vínům z Bolgheri prošlapala cestičku ke slávě dnes již legendární Sassicaia, jedno z prvních, zajisté však nejslavnější a i nejdražší z tzv. “supertoskánských vín”. Tato vína kombinují horkokrevný italských temperament s uhlazenou elegancí grand cru Medocu.

Michele Satta dělá své vynikající víno z odrůd Merlot, Syrah, Cabernet a Sangiovese, všechny odrůdy zhruba ve stejném poměru. Jiskrná rubínová až granátová barva, výrazná vůně s náznaky koření, kakaa a sladkého tabáku. Chuť plná a intenzivní, s dostatkem jemných tříslovin, vřelá a nesmírně senzuální s poměrně dlouhou dochutí.

Výborně se hodí k pečenému masu, zvěřině a uzrálým sýrům.

  • Duemilavini: * * *
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 1 080 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Cavaliere, Rosso di Toscana I.G.T.
Cavaliere, Rosso di Toscana I.G.T.

Výběr z nejlepších hroznů Sangiovese, které se nacházejí na vinicích Michele Satty, ručně sbírané v plné zralosti, to je základ pro výrobu tohoto mimořádného vína.

Odrůdové složení: 100% Sangiovese.

Kvašení probíhá v otevřených dubových sudech s jemným ručním promícháváním po dobu asi 20 dnů. Poté se víno stáčí do barikových sudů, kde zraje po dobu nejméně 12 měsíců. Víno se lahvuje bez filtrace a další rok afinuje ještě v lahvích.

Elegantní barva je jiskrná rubínová. Primární intenzivní ovocná vůně, s patrnou švestkou, třešněmi, fialkami, harmonizovaně přechází do podtónů vanilky a kakaa. U starších vín se objevuje vůně tabáku, kůže a lesní země. Lahodná plná chuť s měkkými a elegantními tříslovinami. V dochuti poznáváme tóny lékořice a kakaa. Velmi hluboké ovocné a tabákové podtóny v dlouhotrvajícím finále potvrzují eleganci a mimořádnost tohoto vína.

Podáváme k důležitým pokrmům z červeného masa a zvěřiny.

Champion a zlatá medaile v Prague Wine Trophy 2009, kategorie Sangiovese.

  • Gambero Rosso: * *
Cena: od 1 309 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Ambrae, Bianco di Toscana I.G.T.
Ambrae, Bianco di Toscana I.G.T.

Bílý experiment ze sklepů Federica Carlettiho. Chardonnay 60%, Sauvignon 30%, ostatní bílé odrůdy (Riesling, Ribolla, Semillon, Gewürztraminer) 10%.

Víno kvasí i zraje v nerezových tancích. Svěží, ovocné, s komplexní a výraznou, avšak harmonickou strukturou a plným aroma.

Cena: od 429 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko Chianti D.O.C.G.
Chianti D.O.C.G.

Základní Chianti z Carlettiho vinic v Montepulcianu.

Pěkná kvalita za velmi přátelskou cenu.

Cena: 340 Kč vč. DPH
Detail ks

Toskánsko LOHSA, Morellino di Scansano D.O.C.G.
LOHSA, Morellino di Scansano D.O.C.G.

Víno z Maremmy s velkou perspektivou prestižního vína, z nové toskánské vinařské oblasti, na západním pobřeží Středozemního moře.

Složení: Sangiovese (90%), Ciliegiolo (10%).

Víno má červenou, rubínovou barvu s tendencí do granátové. Intenzívní příjemná vůně, chuť suchá, lehce tříslovinová, se správnou rovnováhou mezi plností a lahodností.

Vhodné k většině jídel, zejména pečenému masu.

Vhodná teplota při podávání je 18°- 20°C.

Překvapivé víno ze západního Toskánska - Maremmy.

Vítěz testu časopisu „Il mio vino“.

  • Duemilavini: * *
  • Gambero Rosso: *
Cena: 390 Kč vč. DPH
Detail ks

« Předchozí1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8Další »

  • Capezzana

    Capezzana

    Vinařství Capezzana a jeho vína mají velmi dlouhou tradici a působivou historii nejméně 1200 let starou. Ve státním archivu ve Florencii se nachází dokument – je to smlouva z r. 804 o nájmu usedlosti, spolu s vinicemi a olivovými háji. Víno se však zde pěstovalo už v předřímské době, cca před 3000 lety.

    Usedlost Capezzana, bývalé medicejské panství, je od začátku minulého století v majetku staré šlechtické rodiny Contini Bonacossi. Její vinice jsou součástí jedné z nejmenších DOCG oblastí – Carmignano.  Je zásluhou především právě hraběte Ugo Contini Bonacossi, že se v roce 1975 vrátil vínům této oblasti historický název Carmignano, do té doby to byla jenom podoblast Chianti Montalbano.

    Hrabě Ugo se svými dětmi vede vinařství s tou nejlepší filosofií: „věrnost tradici, avšak tradici, která není kamenná, ale v přirozeném pohybu“ … „nesmí se ztratit charakter vína a oblasti, kde se víno vyrábí“ … „tradice je též výsledek četných zlepšení a inovací, které se průběhem času prověřují novými generacemi vinařů. Jsem přesvědčen, že je naší povinností hledat stále lepší způsoby výroby vína, tak jak se to vždy dělávalo a jak nám to dnešní technika a technologie umožňuje“…

    capezzana.itVína z tohoto vinařství

  • Michele Satta

    Michele Satta

    Oblast Bolgheri je jednou z nejmladších apelací D.O.C., avšak vůbec první v Itálii, kde jsou základem vín mezinárodní odrůdy. Průkopníkem tohoto, pro Itálii nezvyklého stylu, se stal baron Incisa della Rocchetta, který už v 30. letech minulého století vysadil v Bolgheri francouzské odrůdy, zejména Cabernet Sauvignon a Merlot, a který poté v 60. letech se svým vínem Sassicaia proslavil vína z Bolgheri v celém světě. 

    Michele Satta je jedním z výborných pokračovatelů tohoto stylu pro Bolgheri typického. Hospodaří na 30 ha nejlepších vinic v blízkosti moře. Už po několik let se svými víny patří mezi nejdůležitější výrobce oblasti, zejména co se týče kvality.

    www.michelesatta.comVína z tohoto vinařství

  • Petrolo

    Petrolo

    Toto malé toskánské vinařství z oblasti Chianti Colli Aretini patří do nejužší italské kvalitativní špičky. Vinařství vlastní paní Lucia Sanjust Bazocchi a vede ho její syn Dr. Luca Sanjust.

    Vinná réva se pěstuje na 31 hektarech, v nadmořské výšce 250–450 metrů nad mořem. Půda je jílovito kamenitá s rozvrstvením břidlice.

    Vyrábí se pro tuto oblast netradiční vína, pouze 4 druhy,  jako „cru“ 3 z nich: Galantrona (100% Merlot), Torrione (100% Sangiovese) a Boggina (100% Sangiovese).

    www.petrolo.itVína z tohoto vinařství

  • Poliziano

    Rodinné vinařství POLIZIANO se dramaticky změnilo po příchodu syna ze studií v r. 1980, kdy Federico Carletti převzal vedení celého statku. Zaměřil se v první řadě na zlepšení kvality a dodnes je hlavní filosofií vinařství nejlepší kvalita jak na vinici, tak i ve výrobě, aby i konečný produkt byl špičkové kvality.

    Všechna vína ve vinařství Poliziano jsou vyráběna z hroznů vypěstovaných na vlastních vinicích, čímž si udržují charakteristiku vinice i jednotlivých ročníků. Vinice s méně příznivými podmínkami byly zrušeny a naopak se v průběhu let vysadily nové s vybranými klony tradičních odrůd v nejlépe exponovaných pozicích. V současnosti vinařství hospodaří na 240 ha vinic, z toho 120 ha registrovaných v albu DOC a DOCG.

    Dnes je vinařství Poliziano považováno bezesporu za jedno z nejlepších v oblasti Montepulciana a těší se světovému renomé.

    www.carlettipoliziano.comVína z tohoto vinařství

  • Biondi Santi - Tenuta Il Greppo

    Nejstarší a nejslav nější výrobce Brunella v Montalcinu.Sláva vinařství Greppo začala v druhé polovině 18. století, kdy Clemente Santi se svým vnukem Ferruccio Biondi Santi začal vinifikovat mošt ze 100% Sangiovese a vzniklo první Brunello.

    www.biondisanti.itVína z tohoto vinařství

  • GEOGRAFICO

    GEOGRAFICO

    V roce 1961 založilo 17 malých a středních vinařů z historické a nejprestižnější oblasti Chianti Classico družstvo, aby mohli zlepšit kvalitu své produkce použitím nejmodernějších technologií a zefektivněním obchodní činnosti, zejména na mezinárodním trhu. Dnes družstvo združuje přes 200 vinařů a kromě původních vinic v tradiční oblasti mezi městečky Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti a Radda in Chianti, družstvo vyrábí vína i z dalších nejprestižnějších vinařských oblastí  Toskánska, od Brunella z Montalcina, přes Vino Nobile z Montepulciana až po Vernacciu di San Gimignano.

    www.chiantigeografico.itVína z tohoto vinařství

  • Fattoria di Basciano

    Fattoria di Basciano

    Masi je známé jméno v toskánském světě vína více než 100 let. Vinařství Fattoria di Basciano se nachází v srdci překrásné oblasti Rufina nedaleko Florencie, kde rodina Masi dělá kvalitní víno už po 3 generace. Největší úspěchy se dostavili za vedení nejmladšího z rodiny, Dr. Paolo Masiho, který zúročil své vědomosti ze studia a praktické znalosti z cest. Důsledná práce na vinici, zavedení nejmodernějších technologií vedlo k neuvěřitelnému zlepšení kvality produkovaného vína.

    Dnes vína z Fattorie di Basciano dostávají mnohá ocenění v Itálii i ve světě,  ale přitom jsou stále k dostání za velmi přijatelné ceny.

    Vína z tohoto vinařství

  • Castello di Ama

    V srdci oblasti Chianti Classico, mezi městečky Gaiole a Radda, se Sienou na horizontu se nachází jedno z nejlepších a světově nejuznávanějších vinařství Toskánska.  Zásluhy na tomto nesporném úspěchu vinařství má majitelka paní Lorenza Sebasti a enolog Marco Palanti, kteří tvoří nerozlučnou dvojici nejen v práci, ale i v soukromém životě.

    V majetku vinařství je 250 ha zemědělské půdy, z čehož je 90 ha vinic a 40 ha oliv. Vinice se nacházejí v průměrné nadmořské výšce 450 m a byly nově vysázeny mezi rokem 1964 a 1978. Všechna vyráběná vína pochází výlučně z vlastních vinic a jsou charakterizována jednotným stylem. 

    Kromě tradičních odrůd vinařství velmi úspěšně experimentuje s mezinárodními odrůdami jako je Merlot, Pinot Nero a Chardonnay, které byly vysázeny začátkem 80. let dvacátého  století. Nicméně každá odrůda vyjadřuje a podtrhuje nezaměnitelný výraz tohoto mimořádného „terroir“.

    Marco Palanti je jedním z nejvíce respektovaných vinařů v Toskánsku. V roce 2005 se stal presidentem  Consorzia Chianti Classico.

    www.castellodiama.comVína z tohoto vinařství

  • Vittorio Innocenti

    Vittorio Innocenti

    Profesor Vittorio Innocenti původně přednášel filozofii na florentské univerzitě. Před mnoha lety se vzdal profesorské kariéry a se svojí ženou Marii Rosou (původně divadelní historičkou) a synem Tomassem  se starají o rodinné vinařství, které má celkem 32 ha, z čeho 12 ha jsou vinice. Vinice se nacházejí na nejlepších místech mezi Montepulcianem a Montefollonicem, kamenným středověkým městečkem, v nadmořské výšce 330 – 350 m.

    www.cantineinnocenti.itVína z tohoto vinařství

  • Ciacci Piccolomini d´Aragona

    Jméno rodu Piccolomini, které nese toto skvělé vinařství, je význačné v italských dějinách a svým způsobem se zapsalo i do české historie.

    Dnes statky rodu Piccolomini v oblasti Montalcina zahrnují cca 200 ha, z čehož je 35 ha vinic. Nynější vlastník Paolo Bianchini pokračuje v nejlepších tradicích rodu, zejména co se týče vinic a vinařství a daří se mu vyrábět špičkové Brunello, v současnosti ve světě jedno z nejžádanějších vín.

    www.ciaccipiccolomini.comVína z tohoto vinařství

  • Badia a Coltibuono

    Prestižní vinařství ze srdce klasického Chianti, s důrazem na biologickou výrobu vína. 

    Toskánské vinařství Badia a Coltibuono najdete v samém srdci oblasti Chianti Classico. V 11. století byl na jednom z nejvyšších kopců vybudován románský klášter, okolo něhož zdejší mniši vysazovali vinice a v průběhu staletí obhospodařovali několik tisícovek akrů vinic. 

    V roce 1810, kdy bylo Toskánsko pod nadvládou Napoleona, však museli mniši klášter, jehož italský název Badia a Coltibuono můžeme přeložit jako „opatství dobré úrody“, opustit. Sekularizované opatství spolu s přilehlými pozemky v polovině 19. století koupil bankéř z Florencie, předek dnešních majitelů, rodiny Stucchi Prinetti.

    coltibuono.comVína z tohoto vinařství

  • Castello del Terriccio

    Hrabě Gian Annibale Rossi di Medelana uskutečnil svůj životní sen. Původně nadšený chovatel koní, když jej ale před 30 lety kůň shodil a hrabě ochrnul, vzal to jako životní výzvu a začal se věnovat vinařství. Dnes z vinařství Castello del Terriccio pochází nejexkluzivnější toskánská vína, která dosáhla na ta nejvyšší ocenění.

    Vína jsou dělaná ve stylu Bordeaux, jak je už v oblasti Bolgheri zvykem.

    www.terriccio.itVína z tohoto vinařství

  • Castello Tricerchi

    www.castellotricerchi.comVína z tohoto vinařství