Tradiční piemontská odrůda má na pahorcích kolem Alby svůj nejznámější a nejvýznamější „terroir“, zejména co se kvality týče. Vinice jsou v katastru městečka Monforte d’Alba, jsou orientovány na jih a jihozápad a nejstarší z nich má více než 50 let. Hustota keřů je 4.200 hlav na 1 ha. Výnosy jsou redukovány na 1,5 kg na 1 hlavu.
Řízené kvašení probíhá 4 – 5 dnů, poté víno zraje v malých dubových sudech 5 – 6 měsíců. Tmavá rubínová barva s fialovým nádechem jasně patrným zejména v pěně.
Vůně typická, intenzivní, vinná. Chuť je suchá, s plným tělem, pro Domenica Clerica charakteristicky mohutná, s příjemně výrazným tříslem, avšak harmonická. Dlouhá dochuť. Hodí se k masovým předkrmům, salámům, uzeninám, pikantnějším sýrům, těstovinám s masovou omáčkou.
Podáváme při teplotě 17°- 19° C.
Domenico Clerico patří bezesporu k nejnadanějším piemontským vinařům, navíc s vinicemi grand cru DOCG oblasti Barolo, v okolí městečka Monforte d’Alba. Jsou to vinice ve 4 slavných cru: Bussia, Ginestra, Pajana a Mosconi. Rozloha vinic je malá a tak i celková roční produkce je méně než 100.000 lahví. Tyto okolnosti jsou základem výtečných vín, která z tohoto vinařství každoročně vycházejí, ať už je rok dobrý, avšak i v méně příznivých ročnících si udržují nejvyšší standard. Barola z vinařství Domenica Clerica jsou mimořádná i ve srovnání s jinými velkými Baroly této oblasti.