Piemontsko /Piemonte/

Bez nadsázky můžeme říci, že Piemontsko patří mezi nejprestižnější vinařské oblasti Itálie, dle mnohých odborníků je absolutně nejlepší. V Piemontsku je víno synonymem kultury a staletých tradic.

Jméno Piemont znamená „na úpatí hor“. Dominantou tohoto regionu na severozápadě Itálie jsou Alpy. Vinice jsou rozděleny do dvou oblastí na východ a na jih od Turína. Piemontsko produkuje více vín kategorie DOC a DOCG než kterýkoliv jiný kraj.

Specifické složení půdy, jedinečné místní klima a tisíciletá tradice pěstování, dává révě možnost plodit výjimečné hrozny. Nejproslulejším regionem je oblast Langhe se slavnými víny Barolo a Barbaresco. Jsou to opravdové vinařské skvosty zdobící nejeden archivní sklep po celém, světě. Za zmínku stojí však i další vysoce kvalitní vína pro každý den s nezaměnitelným charakterem, jako Barbera, Dolcetto a bílé Gavi a Arneis.

 Na celkové produkci Itálie se podílí 6,4%.


Hodnocení
  • Vína
  • Vinařství

1 | 2 | 3 | 4 | 5Další »

Piemontsko Gavi del Comune di Gavi D.O.C.G.
Gavi del Comune di Gavi D.O.C.G.

Víno je jednoodrůdové - 100% Cortese.

Nejznámější piemontské bílé suché víno. Velmi dobrá relace kvalita versus cena.

 

  • Gambero Rosso: * *
Cena: 352 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Minaia, Gavi del Comune di Gavi D.O.C.G.
Minaia, Gavi del Comune di Gavi D.O.C.G.

Minaia je nejlepší vinice N. Bergaglia a patří mezi nejlepší v celé DOCG oblasti Gavi.

Minaia je víno jednoodrůdové  – 100% Cortese.

 

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 424 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Cadet, Langhe Chardonnay D.O.C.
Cadet, Langhe Chardonnay D.O.C.

Bruno Rocca dokazuje, že umí i skvělé Chardonnay.

100% Chardonnay je z vinic usedlosti Cadet v katastru Neive, klasické oblasti Barbaresca.

Kvašení probíhá v nových barikových sudech Allier, kde zůstává na kalech ještě 8 měsíců. Poté zraje 3 měsíce v lahvi.

Komplexní, velmi harmonické, s dlouhým máslovým koncem.

  • Veronelli: 90
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 755 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Nebbiolo d´Alba D.O.C. VALMAGGIORE
Nebbiolo d´Alba D.O.C. VALMAGGIORE

Základní Nebbiolo s krásnou ovocností v podání Bruno Giacosa.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: od 1 090 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Barbaresco Asili  D.O.C.G.
Barbaresco Asili D.O.C.G.

Toto víno je hodnotným výsledkem přísného výběru hroznů odrůdy Nebbiolo, které pocházejí z vinice Asili. Vinice je ve vyšších polohách s amfiteátrovým tvarem, s jižní / jihovýchodní expozicí a těší se mimořádně příznivému mikroklimatu.

Po vinifikaci v nerezových tancích víno zraje 30 měsíců ve velkých sudech z francouzského dubu a poté ještě 12 měsíců v lahvích.

V nepříznivých ročnících se toto víno nedělá.

Červená granátová barva s oranžovými odlesky. Plná a komplexní vůně, s patrnými lanýžovými a lékořicovými tóny. tóny fialek a lesních ostružin. Chuť je plná, harmonická, se sametovým tříslem. Elegantní víno…

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: 5 650 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Langhe Arneis D.O.C.
Langhe Arneis D.O.C.

Špičkové bílé víno z piemontské autochtonní odrůdy Arneis, pěstované v těšné blízkosti apelační oblasti Roero.

Velmi příjemné víno, s typickou vůní a svěží ovocnou chutí.

100% Arneis

  • Veronelli: 87
Cena: 520 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko “Visadi” Langhe Dolcetto D.O.C.
“Visadi” Langhe Dolcetto D.O.C.

Tradiční piemontská odrůda má na pahorcích kolem Alby svůj nejznámější a nejvýznamější „terroir“, zejména co se kvality týče. Vinice jsou v katastru městečka Monforte d’Alba, jsou orientovány na jih a jihozápad a nejstarší z nich má více než 50 let. Hustota keřů je 4.200 hlav na 1 ha. Výnosy jsou redukovány na 1,5 kg na 1 hlavu.

Řízené kvašení probíhá 4 – 5 dnů, poté víno zraje v malých dubových sudech 5 – 6 měsíců. Tmavá rubínová barva s fialovým nádechem jasně patrným zejména v pěně.

Vůně typická, intenzivní, vinná. Chuť je suchá, s plným tělem, pro Domenica Clerica charakteristicky mohutná, s příjemně výrazným tříslem, avšak harmonická. Dlouhá dochuť. Hodí se k masovým předkrmům, salámům, uzeninám, pikantnějším sýrům, těstovinám s masovou omáčkou.

Podáváme při teplotě 17°- 19° C.

  • Veronelli: 90
  • Gambero Rosso: * *
Cena: 425 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Langhe Chardonnay D.O.C., Vigna Bussia
Langhe Chardonnay D.O.C., Vigna Bussia

MOMENTÁLNĚ VYPRODÁNO.

Před 30 lety Sergio Barale vysadil v prestižní lokalitě Bussia burgundské klony Chardonnay. Dnes tato malá vinice dává skvělá hrozna, ze kterých se vyrábí Chardonnay nejvyšší kvality, s typicky piemontskou charakteristikou. Celá výroba vína probíhá výlučně v nerezových tancích. Barva je slámově zlatavá, s jiskrnými odlesky slunce. Elegantní vůně je typická a charakteristická pro tuto odrůdu, s jemným akcentem akátových květů. Chuť svěží a šťavnatá, plná, dlouhotrvající.

  • Duemilavini: * * *
Cena: 510 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Barolo Falletto D.O.C.G.
Barolo Falletto D.O.C.G.

Bruno Giacosa, jedna z největších ikon piemontských vinařů, již třetí generaci vede rodinné vinařství v oblasti Barbaresco. V roce 1982 koupil vlastní vinici Falletto v barolské oblasti Serralunga a od té dobylahvuje své proslavené Barolo Rocche del Falletto.Je to perfekcionista a jeden z nejobdivovanějších vinařů světa.

" Kdybych řekl, že jeho skvostná Barbaresca a Barola mohou soupeřit s velkými ročníky Petrus, málo lidí by mi uvěřilo. Každopádně jeho vína jsou na stejné úrovni.... Kdybych mohl mít jenom jednu láhev italského vína, určitě by to bylo Barolo nebo Barbaresco od Bruna Giacosy....."- Robert Parker.

Červená granátová barva s oranžovými odlesky. Plná a komplexní vůně, s patrnými lanýžovými a lékořicovými tóny. Chuť je suchá, plná, se sametovým tříslem, mimořádně komplexní s velkým charakterem.

  • Gambero Rosso: * * *
  • Duemilavini: * * * * *
Cena: 6 400 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Langhe Chardonnay D.O.C. Vigna Bussia Barrique
Langhe Chardonnay D.O.C. Vigna Bussia Barrique

Novinka vinařství Barale - klasické barikované Chardonnay, které ještě nebylo hodnoceno. Vynikající a lahodné.

100% Chardonnay

Cena: 635 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Trevigne, Barbera d’Alba D.O.C.
Trevigne, Barbera d’Alba D.O.C.

Barbera je nejrozšířenější piemontská červená odrůda. Dříve se většinou pěstovala ve velkém pro levnější stolní vína. V podání Domenica Clerica však i tato „obyčejná odrůda“ se stává plným krásným vínem. Pěstuje se na vinicích v Monforte d’Alba s velmi redukovanými výnosy. Tím se dosahuje vína mimořádně extraktivního.

Hluboká rubínová barva s věkem přechází do granátové. Vůně ovocná, typicky vinná, dost intenzivní ale zároveň příjemná a jemná. Chuť suchá, plná až robustní s dostatkem tříslovin, mimořádně perzistentní.

Hodí se k téměř všem druhům červeného a tmavého masa v různé úpravě. Možno podávat též k vyzrálým a pikantním sýrům.

  • Gambero Rosso: * *
  • Duemilavini: * * * *
Cena: 685 Kč vč. DPH
Detail ks

Piemontsko Moscato d’Asti  D.O.C.G.
Moscato d’Asti D.O.C.G.

Světoznámý muškát z Piemontska je velmi oblíbeným sladkým, perlivým vínem, s typicky nízkým obsahem alkoholu. Hrozny ze strmých jižních svahů u městečka Santo Stefano Belbo musí být ručně sbírány a pečlivě tříděny, většinou koncem září, v čase optimální zralosti. Po velmi jemném lisování kvasí mošt v nerezových tancích za nízké řízené teploty (14°- 15°C). Po dosažení alkoholového objemu 5,5 % se kvašení zastaví a tak je zaručen dostatek přírodního zbytkového cukru.

Odrůda je klasická prastará Muscat Blanc‘ Petit Grains, což je správný a původní název odrůdy Moscato Bianco (100%).

Charakteristická je slámově žlutá barva, se zlatavým jiskřením. Víno je sladké, ale zdaleka ne fádní, velmi svěží, s nenapodobitelnou vůní hroznů a moštu muškátu, velmi jemnou, avšak dostatečně intenzivní, jenž může připomínat lipovou vůni, meruňky, broskve, květy pomerančů. Vhodné k ovocným salátům, palačinkám, ovocným knedlíkům, jakýmkoliv jiným sladkým dezertům

Velmi oblíbené sladké perlivé víno se svěží ovocnou chutí.

Cena: 510 Kč vč. DPH
Detail ks

1 | 2 | 3 | 4 | 5Další »

  • Domenico Clerico

    Domenico Clerico

    Domenico Clerico patří bezesporu k nejnadanějším piemontským vinařům, navíc s vinicemi grand cru DOCG oblasti Barolo, v okolí městečka Monforte d’Alba. Jsou to vinice ve 4 slavných cru: Bussia, Ginestra, Pajana a Mosconi. Rozloha vinic je malá a tak i celková roční produkce je méně než 100.000 lahví. Tyto okolnosti jsou základem výtečných vín, která z tohoto vinařství každoročně vycházejí, ať už je rok dobrý, avšak i v méně příznivých ročnících si udržují nejvyšší standard. Barola z vinařství Domenica Clerica  jsou mimořádná i ve srovnání s jinými velkými Baroly této oblasti.

    Vína z tohoto vinařství

  • Nicola Bergaglio

    Nicola Bergaglio

    Historické vinařství Bergaglio není nijak velké, obhospodařuje cca 15 ha vinic, nicméně je považováno za jedno z nejlepších v DOCG oblasti Gavi. Nachází se v Roveretu, malé vinařské obci asi 5 km od Gavi.

    V rodinné posloupnosti je dnešním vlastníkem Gianluigi Bergaglio, ale již velmi platným pomocníkem a následníkem je syn Diego. V tomto zcela rodinném vinařství vás okamžitě osloví jasně patrná láska k půdě a kraji, kde rodina od nepaměti vyrábí skvělé bílé víno Gavi. Tato láska je ovšem svázaná s hlubokou zkušeností a znalostí vinařské výroby, s prvořadým důrazem na kvalitu.

    Víno se vyrábí výlučně z vlastních hroznů, což pochopitelně umožňuje důslednou kontrolu kvality produkce.

    Vína z tohoto vinařství

  • Barale Fratelli

    Barale Fratelli

    Historické vinařství Barale Fratelli se sídlem v samotném centru Barola vede nyní Sergio Barale v autentickém klasickém stylu. Většina mladých vinařských expertů, sommelierů a tudíž i vydavatelé různých vinařských časopisů a průvodců, upřednostňují v posledních desetiletích moderní způsob výroby Barola, které je tímto způsobem především dříve připraveno k pití. Myslím, že celkem poprávu to Sergio Barale cítil jako určitou diskriminaci, a proto se rozhodl neposkytovat své vzorky vín pro různá hodnocení. Proto jsme jeho skvělá vína nemohli najít v běžných průvodcích o italských vínech jako je Gambero Rosso (s výjimkou Veronelliho),  popř.  v mezinárodních časopisech jako Decanter, Wine Spectator atd. Nicméně své rozhodnutí už částečně korigoval.

    Vína z tohoto vinařství

  • Bruno Giacosa

    Bruno Giacosa

    Znalosti, vášeň a moudrost, které Bruno Giacosa zobrazuje svojí prací, jsou plodem výchovy tří generací vinařů.

    Soustředění se na místní odrůdy, láskyplná péče o révové keře, až puntičkářsky dokonalá vinifikace, školení ve velkých dubových sudech a odmítání lahvovat vína v nevhodných ročnících jsou nezbytným základem pro tvorbu tak výjimečných vín Barolo a Barbaresco, která Bruno Giacosa uvádí na trh.

    Zájem rodiny na pěstování vína má začátek v neustálém hledání nejlepších hroznů z těch nejlepších vinic, které nakupovali pro výrobu svých vín. Zakoupení vinic, ze kterých předtím nakupovali hrozny, bylo logickým krokem. Potom se mohli plně soustředit na odrůdu Nebbiolo a velká vína, která z ní vyrábí.

    K vinařství Azienda Agricola Falletto patří téměř 20 hektarů vinic v oblastech Serralunga d'Alba, La Morra and Barbaresco. Některá vína se vyrábějí z hroznů, které pro vinařství pěstují stálí a ověření vinaři, hrdí na to, že z jejich hroznů vyrábí vína Bruno Giacosa.

    Vinice Asili (jiho-západní orientace) a Rabaja jsou dvě nejprestižnější vinice, které spolu částečně sousedí. Z obou se vyrábí vína s velmi dobře rozeznatelným charakterem, což je způsobeno rozdílností v typu půdy. První vinici je dána elegance a delikátnost, druhé silnější tělo a charakter.

    Vína z tohoto vinařství

  • Aldo Conterno

    Aldo Conterno

    Rodina představuje pro Conternovi středobod všech jejich aktivit. Pět generací věnovalo své životy vínu, což vtisklo do jejich duší úctu k jedinečnosti krajiny, jejíž charakter je pevně vtisknut do vína.

    Vinařství Poderi Aldo Conterno se rozkládá v oblasti Bussia ve vesnici Monteforte d´Alba, která je skutečným srdcem nejtypičtější oblasti výroby Barola. Pro výrobu vína jsou používány výhradně vlastní hrozny z 25 ha vinic rozkládajících se v nadmořské výšce okolo 400 m n.m. s jižní a jihozápadní orientací. Půda je převážně šedavě písčitá, místy vystřídaná bílým až namodralým vápenitým  jílem.

    Jedinečné vinice Cicala, Colonnello a Romirasco si svojí kvalitou zaslouží označení cru a z jejich hroznů se vyrábí vína vyjadřující nenapodobitelný terroir. Každá z těchto vinic představuje vlastní mikrokosmos a pouze na základě jeho hluboké znalosti a vinařské zkušenosti je možno jej vtěsnat do láhve špičkového Barola.

    Fermentace probíhá v nerezových tancích při kontrolované teplotě. Barolo je školeno v tradičních sudech ze slovinského dubu, zatímco další vína ve francouzském bariku.

    Vína z tohoto vinařství

  • Bruno Rocca

    Bruno Rocca

    Rodina Rocca bydlí od nepaměti v Barbarescu a tam také vždy hospodařila na vlastních vinicích. Původně se vína nelahvovala, ale prodávala stáčena. V r. 1978, po smrti otce, přešlo vedení vinařství do rukou syna a mladý Bruno Rocca začal novou, znamenitou historii vinařství. 

    Dnes vinařství s Brunem již padesátiletým, hospodaří na 8 ha vinic, z toho 5 ha vinic leží v samém srdci majestátního cru „Rabajá“. Vinice jsou orientovány na jihozápad a víno je z nich elegantní, avšak mohutné, harmonické a ušlechtilé, dlouhověké, nicméně i jako mladé velmi přitažlivé.

    Bruno Rocca sklízí se svými víny úspěchy v celém vinařském světě a bezesporu patří nejen v Barbarescu k absolutní špičce. Někteří experti jeho Barbaresca  řadí dokonce před nedotknutelná vína guru z Barbaresca, Angela Gaji.

    Vína z tohoto vinařství

  • BEA

    Městečko Pinerolo přímo pod  Alpami je na hranici, kde lze ještě s úspěchem pěstovat víno. Francesco Romano má stavební firmu, avšak jeho velkým hobby je vinařství. Své vinařství na profesionálních základech založil teprve před necelými 10 lety a celková rozloha vinice je pouhý 1 ha. Pěstuje a vyrábí jenom 2 druhy vína, Barberu z Pinerola  a Merlot z Piemontu, avšak opravdu ve špičkové kvalitě.

    Vína z tohoto vinařství