Celkem za: (0)
Celkem za: (0)
Je to nejvýchodnější italská vinařská oblast. Na severu je ohraničena alpskými hřebeny, na východě je to hranice se Slovinskem se společnou vinařskou oblastí Collio a na jihu je to Jaderské moře.
Vinařské Friuli, to je 18 tisíc hektarů vinic, devět apelací DOC a dvě DOCG. Je nejmenším italským vinařským regionem, avšak s vysoce kvalitními víny. Tato oblast je známá především lehkými, ovocnými a elegantními bílými víny. Dominantními odrůdami jsou Friulano, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon, Chardonnay a z modrých odrůd Cabernet a Merlot. Vznikají zde i některá zajímavá červená vína.
Kromě výše uvedených mezinárodních odrůd se zde daří i původním odrůdám Friulano, Ribolla, Pignolo, Malvasia Istriana, Verduzzo, Refosco. Z bílých je nejrozšířenější Friulano, vlajková loď zdejšího vinařství. Ve Friuli jí neřeknou jinak než Tocai Friulano jak se až do roku 2008 tato odrůda oficiálně označovala.
Na celkové produkci Itálie se podílí 2,1%.
Pododdělení v oddělení Furlánsko:
Piere Sauvignon, Friuli Isonzo Sauvignon D.O.C. | |
Převážně italské klony odrůdy Sauvignon blanc se pěstují na vinici Piere v DOC oblasti Friuli Isonzo Rive Alte. 100 % Sauvignon Blanc po šetrném lisování kvasí při řízené teplotě v nerezových tancích, kde zůstává na kalech po dobu nejméně 8 měsíců. Před distribucí víno leží v lahvích minimálně 10 měsíců. Barva slámově žlutá se zelenavými odlesky. Mnohoznačná, velmi intenzivní vůně, připomíná žlutý meloun, broskev, grapefruit, šalvěj. Chuť velmi elegantní, sametová s mimořádně plným tělem. Víno vhodné k dlouhodobému uložení. Velmi vhodné k předkrmům s italskou syrovou šunkou, samozřejmě k jakýmkoliv rybím pokrmům. Úchvatný nebarikový Sauvignon. Patří do absolutní světové špičky. |
|
Vieris, Friuli Insonzo Sauvignon | |
Převážně francouzské klony odrůdy Sauvignon blanc byly vysázeny letech 1981 – 1984 na vinici Vieris v DOC oblasti Friuli Isonzo Rive Alte. Pro toto špičkové friulské vinařství je pravidlem ruční sběr, pečlivé třídění hroznů, před velmi šetrným lisováním se ručně odstraňují stonky. Odrůda: 100% Sauvignon blanc. Vieris Sauvignon zraje ve dřevě, má měkčí a velmi harmonickou vůni, chuť je sametově plná. Světlá barva, intenzivní vůně a chuť. Podáváme k rybím pokrmům, ale i houbovému rizotu, těstovinám a pokrmům z vajec. Podáváme při teplotě 10°- 12° C. |
|
Ciampagnis Vieris, Friuli Isonzo Chardonnay D.O.C. | |
100 % Chardonnay z vinice Ciampagnis Vieris v oblasti Friuli Isonzo Rive Alte. Vinice šlechtěna metodou guyot s hustotou keřů 6.000 na 1 ha. Výnos 5.500 kg/ha, tzn. 0,9 kg z jednoho keře. Macerace probíhá za studena (8°C), poté mošt kvasí při řízené teplotě 7 – 15 dnů v nerezových tancích, kde víno zraje na kalech 8 měsíců. Před distribucí víno leží v lahvích nejméně 10 měsíců. Optimální zralost 5 let po sklizni. Při vhodném uskladnění může ležet minimálně 10 let. Vhodné k důležitým chodům na bázi ryb, nebo z bílého masa. Doporučená teplota při servírování je 10° - 11° C. Skvělé Chardonnay, pro ty, kteří neholdují barikovaným bílým vínům - patří do absolutní světové špičky. |
|
Vie di Romans, Friuli Isonzo Chardonnay D.O.C. | |
Špičkové Chardonnay z Friuli, světově proslulé víno. Víno zraje 1 rok v barikových sudech a pak ještě další rok v lahvích, než se dává do prodeje. Slámová barva, plná avšak delikátní, lehce květinová chuť, s velmi dlouhou jablečno karamelovou dochutí. Velmi elegantní. Podáváme k rybím pokrmům, i jako aperitiv. |
|
Dis Cumieris, Friuli Insonzo Malvasia Istriana D.O.C. | |
Velmi zajímavé a typické víno z dříve velmi oblíbené istrijské Malvasie (100%). Krásné ovocné plné víno s intenzivní vůni zralých meruněk, medu, jasmínu a hřebíčku. Toto velmi aromatické víno s přiměřeným tělem je nevšední zážitek se spoustou jemností a fines, které pociťujeme na patře. |
|
Dessimis, Friuli Insonzo Pinot Grigio D.O.C. | |
Úchvatný Pinot Grigio z vinice Dessimis s lehkým dotekem bariku. V průvodci Gambero Rosso se píše, že je to „archetyp velkého Pinot Grigio“. Jako při výrobě všech svých vín Gianfranco Gallo precizním, téměř puntičkářským způsobem dohlíží na správné dodržování sebemenších detailů jak na vinici, tak i ve vinařství. Hlubší slámověžlutá barva se zelenavými odlesky. Víno s krásným ovocným aroma a plným tělem, v chuti nádech tropického ovoce jako ananas, papája, je vyvážený svěžími citrusovými tóny a náznakem topinky. Opulentní chuť krásně dotváří intenzivní a velmi dlouhá dochuť. Optimální zralost 5 – 6 let po sklizni. Při vhodném uskladnění může ležet minimálně 14 let. Vhodné k důležitým chodům na bázi ryb, nebo z bílého masa. Doporučená teplota při servírování je 11° - 12° C. |
|
Flors Di Uis, Friuli Isonzo Bianco D.O.C. | |
Flors di Uis je úžasný blend odrůdy Malvasia Istriana (50%), Friulano (30%), Rýnský ryzlink (20%). Poměr odrůd se v jednotlivých ročnících může nevýznamně měnit. Hrozny pro výrobu jsou z vinic Boghis, Ciampagnis a Vie di Romans. Jako při výrobě všech svých vín Gianfranco Gallo precizním, téměř puntičkářským způsobem dohlíží na správném dodržování sebemenších detailů jak na vinici, tak i ve vinařství. Slámově žlutá barva. Bohaté a intenzivní aroma žlutého melounu, meruněk a kandované citronové kůry. Chuť je velmi bohatá, krásně čistá, potvrzuje co bylo naznačeno ve vůni, s velmi dlouhým a intenzivním závěrem. Mohu jenom potvrdit názor mnoha odborníků, kteří o Flors di Uis prohlašují, že je to jedno z největších italských bílých vín. |
|
SEGRÉ Sauvignon, Friuli Collio D.O.C. | |
Špičkový 100 % Sauvignon Blanc z pahorků Collio. Barva slámově žlutá se zelenavými odlesky, vůně jemná, avšak velmi intenzivní, připomíná žluté papriky, žlutý meloun, šalvěj, broskev. Chuť harmonická, velmi elegantní, s plným tělem. 14% alk. Oblíbené k předkrmům s italskou syrovou šunkou, vhodné k rybím pokrmům s omáčkou. |
|
Rodina Gallo se věnuje vinohradnictví a vínu přes jedno století. Je to historie lásky a zaujetí pro věc s nevšedním nasazením všech členů rodiny. Vinařství se nachází ve specifické friulské oblasti na severním břehu řeky Isonzo, poblíž slovinských hranic. Všechny vinice jsou součástí D.O.C. apelace Friuli Isonzo, jenž je charakteristická naplaveninovými půdami s velkým obsahem železa.
Gianfranco Gallo vede vinařství od r. 1978. Prosadil ve vedení rodinného vinařství řadu podstatných, často velmi bolestivých změn, aby zavedl do pěstování révy a výroby vína nejnovější poznatky světové enologie. Nevšední urputnost a pečlivost i v nejmenších detailech dostala vína z tohoto vinařství na nejvyšší světovou úroveň s nezaměnitelným puncem osobitosti a osobnosti vinaře.
Od r. 1990 se zavedla tradice oddělené vinifikace jednotlivých vinic a dvouletý výrobní cyklus, tzn. že všechna bílá vína jdou z vinařství až po celých 2 letech po sklizni.
Na mírných kopečcích DOC oblasti Collio se rozkládá 30 ha vinic vinařství Castello di Spessa. V oblasti DOC Isonzo se nachází dalších 35 ha vinaic tohoto historického vinařství. Již v 16.století jsou zmiňována skvělá vína z Castello di Spessa. Dodnes patří do nejužší špičky furlánských vinařství. Pracuje zde jeden z nejlepších italských enologů, pan Gianni Menotti.
Copyright © 2021 CHOVAN spol. s r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9
©
IT STUDIO s.r.o.