Biondi Santi - Tenuta Il Greppo

 

Historie rodiny Biondi Santi a jejich vinařství Greppo je neodmyslitelně spjata s historií a světovým úspěchem vína Brunello di Montalcino.

Clemete Santi, vynikající a dokonce Francouzi uznávaný enolog, začal na počátku 19. stolení vyrábět v Montalcinu červená vína výjimečné kvality vhodná pro další uskladnění. Významně zdokonalil technologii výroby a kvalitou vín zřetelně odskočil od svých konkurentů.

Pokračovatelem vinařské tradice se stal jeho vnuk Ferruccio Biondi Santi. Po zdevastování vinic padlím a mšičkou v druhé polovině 19. století se rozhodl pro výrobu Brunella jako jednoodrůdového vína z odrůdy Sangiovese s plným tělem vhodné pro dlouhodobé zrání. Ve vinařství Greppo provedl celkovou selekci odrůdy Sangiovese, kdy ponechal, případně znovu vysadil, pouze nejvhodnější klony. Zdokonalil a přísným pravidlům podřídil celý proces výroby Brunella. Jeho rozhodnutí bylo vyzdviženo v roce 1932, kdy byl meziministerskou komisí zkoumající oblast Chianti (zahrnuje Montalcino) označen jako „vynálezce“ Brunella.

Po jeho smrti v roce 1917 převzal rodinnou štafetu jeho syn Tancredi Biondi-Santi, který pokračoval v otcem vytyčeném směru výroby Brunella, ale stal se zejména jeho horlivým propagátorem v italském i mezinárodním měřítku. Věnoval velkou pozornost starým ročníkům Brunello Riserva, které jsou uskladněny v rodinných sklepích, a při příležitostných degustacích opakovaně prokazoval potenciál k jejich dlouhověkosti.

Do současnosti vinařství úspěšně přivedl jeho syn Franco, který je rozšířil ze 4 na současných 25 ha vinic. Pokračování rodinné tradice zajišťují jeho děti Jacopo (enolog) a Alessandra (marketing).

Brunello di Montalcino z vinařství Tenuta Il Greppo rodiny Biondi-Santi je znalci považováno za vrchol.

Hodnocení
Filtrovat dle
Filtrovat dle
Objem
  • Vína
  • Vinařství
Biondi Santi - Tenuta Il Greppo Brunello di Montalcino DOCG
Brunello di Montalcino DOCG

Nejstarší a nejslav nější výrobce Brunella v Montalcinu.Sláva vinařství Greppo začala v druhé polovině 18. století, kdy Clemente Santi se svým vnukem Ferruccio Biondi Santi začal vinifikovat mošt ze 100% Sangiovese a vzniklo první Brunello.

Hrozny pro základní Brunello jsou z vinice Greppo, která se nacházi pod vinařstvím.

Pro Riseervu se používají hrozny z révy staré minimálně 40 let.

Víno zraje ve velkých sudech ze slovinského dubu minimálně 36 měsíců.

Hlavní charakteristikou tohoto skvělého Brunella je jeho dlouhověkost. Ve sklepích vinařství jsou stále uložena vína  starší 100 let.

Doporučuje se láhev otevřít cca 8 hodin před degustací nebo konzumací.

  • Duemilavini: * * * * *
  • Gambero Rosso: * * *
Cena: od 4 700 Kč vč. DPH
Detail ks

Biondi Santi - Tenuta Il Greppo Brunello di Montalcino Riserva DOCG
Brunello di Montalcino Riserva DOCG

Riserva se vyrábí pouze v nejlepších ročnících

Pouze vlastní vinice s různou polohou v nadmořské výšce 300 – 500 m n.m., hlína bohatá na kameny a vápenec. Stáří vinice je více než 25 let.

Ručně sbírané hrozny Sangiovese Grosso, fermentace za kontrolované teploty, zrání 3 roky ve slovinských dubových sudech, harmonizace minimálně 6 měsíců na láhvi.

Intenzívní zářivá rubínová barva, komplexní vůně s tóny vanilky a plané růže, chuť harmonická, dobře strukturovaná, teplá, tříslo a kyselina skvěle vyvážené, dlouhé a šťavnaté.

Doporučujeme před podáváním otevřít minimálně 8 hodin předem, odlít část vína a nechat provzdušnit. Teplota podávání 18 oC.

Předpoklad ke stárnutí 70 – 80 let

Gambero Rosso 3 sklenice, AIS Duemilavini - 5 hroznů

  • Duemilavini: * * * * *
  • Gambero Rosso: * * *
Cena: od 15 400 Kč vč. DPH
Detail ks

  • Biondi Santi - Tenuta Il Greppo

    Nejstarší a nejslav nější výrobce Brunella v Montalcinu.Sláva vinařství Greppo začala v druhé polovině 18. století, kdy Clemente Santi se svým vnukem Ferruccio Biondi Santi začal vinifikovat mošt ze 100% Sangiovese a vzniklo první Brunello.

    www.biondisanti.itVína z tohoto vinařství