Biondi Santi - Tenuta Il Greppo

 

Historie rodiny Biondi Santi a jejich vinařství Greppo je neodmyslitelně spjata s historií a světovým úspěchem vína Brunello di Montalcino.

Clemete Santi, vynikající a dokonce Francouzi uznávaný enolog, začal na počátku 19. stolení vyrábět v Montalcinu červená vína výjimečné kvality vhodná pro další uskladnění. Významně zdokonalil technologii výroby a kvalitou vín zřetelně odskočil od svých konkurentů.

Pokračovatelem vinařské tradice se stal jeho vnuk Ferruccio Biondi Santi. Po zdevastování vinic padlím a mšičkou v druhé polovině 19. století se rozhodl pro výrobu Brunella jako jednoodrůdového vína z odrůdy Sangiovese s plným tělem vhodné pro dlouhodobé zrání. Ve vinařství Greppo provedl celkovou selekci odrůdy Sangiovese, kdy ponechal, případně znovu vysadil, pouze nejvhodnější klony. Zdokonalil a přísným pravidlům podřídil celý proces výroby Brunella. Jeho rozhodnutí bylo vyzdviženo v roce 1932, kdy byl meziministerskou komisí zkoumající oblast Chianti (zahrnuje Montalcino) označen jako „vynálezce“ Brunella.

Po jeho smrti v roce 1917 převzal rodinnou štafetu jeho syn Tancredi Biondi-Santi, který pokračoval v otcem vytyčeném směru výroby Brunella, ale stal se zejména jeho horlivým propagátorem v italském i mezinárodním měřítku. Věnoval velkou pozornost starým ročníkům Brunello Riserva, které jsou uskladněny v rodinných sklepích, a při příležitostných degustacích opakovaně prokazoval potenciál k jejich dlouhověkosti.

Do současnosti vinařství úspěšně přivedl jeho syn Franco, který je rozšířil ze 4 na současných 25 ha vinic. Pokračování rodinné tradice zajišťují jeho děti Jacopo (enolog) a Alessandra (marketing).

Brunello di Montalcino z vinařství Tenuta Il Greppo rodiny Biondi-Santi je znalci považováno za vrchol.

Biondi Santi - Tenuta Il Greppo Brunello di Montalcino Riserva DOCG
Brunello di Montalcino Riserva DOCG

Riserva se vyrábí pouze v nejlepších ročnících

Pouze vlastní vinice s různou polohou v nadmořské výšce 300 – 500 m n.m., hlína bohatá na kameny a vápenec. Stáří vinice je více než 25 let.

Ručně sbírané hrozny Sangiovese Grosso, fermentace za kontrolované teploty, zrání 3 roky ve slovinských dubových sudech, harmonizace minimálně 6 měsíců na láhvi.

Intenzívní zářivá rubínová barva, komplexní vůně s tóny vanilky a plané růže, chuť harmonická, dobře strukturovaná, teplá, tříslo a kyselina skvěle vyvážené, dlouhé a šťavnaté.

Doporučujeme před podáváním otevřít minimálně 8 hodin předem, odlít část vína a nechat provzdušnit. Teplota podávání 18 oC.

Předpoklad ke stárnutí 70 – 80 let

Gambero Rosso 3 sklenice, AIS Duemilavini - 5 hroznů

  • Duemilavini: * * * * *
  • Gambero Rosso: * * *
Cena: 16 500 Kč vč. DPH
Detail ks